Drodzy Mieszkańcy Krajny i Pałuk, już po raz 15. zapraszamy Państwa do odkrywania tradycyjnych smaków dwóch etnograficznych regionów, na terenie których funkcjonuje nasze stowarzyszenie, a tym samym do udziału w dorocznym Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. Wspólnie zachowajmy od zapomnienia bogactwo kuchni krajeńskiej oraz pałuckiej. Czy podejmą Państwo wyzwanie?
Motywem przewodnim tegorocznego konkursu jest 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości, a zatem przygotowywane na konkurs potrawy winny być oparte na przepisach, wg których gospodynie domowe przygotowywały dania w latach 1918-2018. Potrawy winny jednocześnie wykorzystywać zasoby lokalnego dziedzictwa Krajny i Pałuk.
Potrawy mogą być zgłaszane do Konkursu w 4 kategoriach:
Ocena potraw zgłoszonych do Konkursu odbędzie się 27 maja 2018 r. w Nakle nad Notecią podczas imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”.
Dla uczestników Konkursu Zarząd Stowarzyszenia przygotował nagrody rzeczowe o łącznej wartości ok. 2.500,00 zł. Ponadto w ramach Konkursu przyznana zostanie również nagroda specjalna ufundowana przez Muzeum Ziemi Krajeńskiej za najbardziej tradycyjną potrawę z okresu odzyskiwania przez Polskę niepodległości.
W Konkursie mogą wziąć udział:
z terenu powiatu nakielskiego oraz z obszarów leżących w obrębie historycznej Krajny i Pałuk.
Zgłoszenia przyjmujemy na Karcie Zgłoszenia do dn. 11.05.2018 r. włącznie. Szczegóły w Regulaminie Konkursu. Dokumenty znajdują się na naszej stronie internetowej: www.krajna-paluki.cna.org.pl.
Czekamy na Państwa kulinarne propozycje!
Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.