Zamknij
REKLAMA

Dzień Zawodowca w więcborskim CKZiU

22:19, 09.02.2018 | E.S
REKLAMA
Skomentuj
Dzień Zawodowca w więcborskim CKZiU - fot. Ewa Szydeł

Tłusty Czwartek stał się tłem dla corocznego szkolnego wydarzenia w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku, jakim jest Dzień Zawodowca. Impreza, do tej pory znana jako Dzień Hotelarza, miała jak zawsze przybliżyć lokalnemu środowisku przedsiębiorców kierunki kształcenia młodzieży, która w przyszłości mogłaby zasilić kadry pracownicze rodzimych firm. Wydarzeniu towarzyszył konkurs kulinarny, w którym uczniowie klas Technikum Hotelarskiego oraz Żywienia i Usług Gastronomicznych a także Branżowej Szkoły I stopnia mieli okazję wykazać się wiedzą i umiejętnościami zdobytymi w szkole. Tematem konkursu były oczywiście słodkości, którymi zazwyczaj raczymy się w Tłuste Czwartki.

Szkolny konkurs kulinarny "Karnawałowe wypieki Tłustego Czwartku" miał na celu kultywowanie i pogłębianie tradycji kulinarnej podczas przygotowywania tradycyjnych wypieków karnawałowych i dać możliwość uczestnikom wykazania się znajomością przygotowania oryginalnych wypieków kuchni polskiej. Do konkursu kulinarnego przystąpiło siedem dwuosobowych zespołów: Małgorzata Ściesińska i Patryk Łodziński - kl. I B/1 (Róże karnawałowe), Emilia Ciak i Monika Piekut - kl. II B (Oponki serowe), Aleksandra Kośmider i Klaudiusz Stachnik - kl. I B/2 (Faworki z serem), Natalia Piekut i Maria Domek - kl. III A (Ptysie kremisie), Natalia Barton i Julia Kosińska - kl. III B (Bunuelos), Natalia Tomaszewska i Filip Kunek - kl. IV B (Oponki z sosem waniliowym i wiśniowym), Wiktoria Demska i Adam Feder - kl. I C (Kolorowe oponki).

Ich zmagania oceniało jury w składzie: Gabriela Krause - Kierownik sekcji ds. Higieny Żywności, żywienia i PU w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sępólnie Krajeńskim, Zofia Świerczewska - były wieloletni nauczyciel przedmiotów zawodowych w CKZiU, Lucyna Borlik - Rada Rodziców CKZiU oraz Angelika Kubera - Rada Rodziców CKZiU. Ocenie jurorów podlegały: kreatywność uczestników, wygląd i aranżacja przygotowanych wypieków, dobór składników, smak i aromat, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, odpowiednie przygotowanie produktów i sprzętu, racjonalne wykorzystanie surowców, higiena i czystość w czasie i po zakończeniu pracy, profesjonalizm pracy oraz czas pracy (na wykonanie zadania uczestnicy mieli 110 minut, przekroczenie tego limitu skutkowało ujemnymi punktami w ogólnej ocenie). Nad przebiegiem konkursu czuwały nauczycielki pracowni gastronomicznej Dorota Głyżewska-Fijas i Natalia Mazur.

O godzinie 10 w szkolnej auli zebrali się zaproszeni goście oraz uczniowie, których na obchodach Dnia Zawodowca powitał dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku Sławomir Kulpiński. Po krótkim wprowadzeniu i przypomnieniu tradycji obchodów, wcześniej Dnia Hotelarza, od teraz Zawodowca, głos zabrała młodzież. Przedstawiciele klas poszczególnych kierunków kształcenia podzielili się wiedzą na temat zawodów, z którymi wiążą swoją przyszłość. W krótkich, humorystycznych scenkach zaprezentowali jak może wyglądać praca logistyka, gastronomika, opowiedzieli o hotelarstwie i informatyce oraz wielu innych zawodach, w jakich kształci więcborskie Centrum.

Po tych prezentacjach rozstrzygnięty został konkurs kulinarny "Karnawałowe wypieki Tłustego Czwartku". Wszystkie przygotowane przez uczniów wypieki były smakowite i pięknie podane. Jurorzy, po degustacji i zsumowaniu punktacji za pozostałe elementy konkurencji ogłosili werdykt. Zwyciężczyniami konkursu zostały przedstawicielki klasy III B Natalia Barton i Julia Kosińska za "Bunuelos", meksykańskie mini pączki, których zjedzenie w karnawale wróży szczęście i dobrobyt. Dziewczyny zaserwowały je z sosem wiśniowym oraz porzeczkowym. Drugie miejsce zajęły Natalia Piekut i Maria Domek z kl. III A za rozpływające się w ustach "Ptysie kremisie" przełożone delikatnym kremem budyniowym i bitą śmietaną, a na trzecim uplasowali się uczniowie klasy I B Małgorzata Ściesińska i Patryk Łodziński z "Karnawałowymi różami" udekorowanymi domową konfiturą i płatkami obsypanymi cukrem pudrem.

 

(E.S)
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Po dniu 25 maja 2018 roku administratorami danych będzie firma Ewa Szydeł Wydawnictwo MEANDER, 89-410 Więcbork, Jastrzębiec 23, oraz nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszej stronie internetowej do Twoich potrzeb i zainteresowań oraz wykonywanie różnych badań mających na celu polepszanie usług internetowych i dostosowywanie ich do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

Jaki jest cel przetwarzania danych?

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez naszych Użytkowników z naszej strony internetowej wraz z funkcjonalnościami na niej udostępnianych ,w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszej stronie przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów. Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby: dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań,zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym, aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem dane mogą zostać przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. dostawcą usług IT, agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług, Zaufanym Partnerom oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Informujemy, że na naszej stronie internetowej dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych Partnerów.

Jak możesz zarządzać swoimi danymi?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności. Tam też znajdziesz informacje jak to zrobić.

Zaznacz przycisk „Zgadzam się” jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w formularzu przez Ewa Szydeł Wydawnictwo MEANDER, 89-410 Więcbork, Jastrzębiec 23 i naszych Zaufanych Partnerów jako administratora danych osobowych, w celach marketingowych, które obejmują także niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie aktywności na stronie internetowej zgodnie z bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa. Wyrażenie zgody jest dobrowolne , masz prawo do dostępu do swoich danych, ich poprawiania, a także wycofania udzielonej zgody w dowolnym momencie, a także o pozostałych kwestiach wynikających z art. 13 RODO, dostępnych w Polityce prywatności..

Zgadzam sięNie teraz
© e-krajna.pl | Prawa zastrzeżone