Zamknij
REKLAMA

Dzień Zawodowca w więcborskim CKZiU

22:19, 09.02.2018 | E.S
REKLAMA
Skomentuj
Dzień Zawodowca w więcborskim CKZiU - fot. Ewa Szydeł

Tłusty Czwartek stał się tłem dla corocznego szkolnego wydarzenia w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku, jakim jest Dzień Zawodowca. Impreza, do tej pory znana jako Dzień Hotelarza, miała jak zawsze przybliżyć lokalnemu środowisku przedsiębiorców kierunki kształcenia młodzieży, która w przyszłości mogłaby zasilić kadry pracownicze rodzimych firm. Wydarzeniu towarzyszył konkurs kulinarny, w którym uczniowie klas Technikum Hotelarskiego oraz Żywienia i Usług Gastronomicznych a także Branżowej Szkoły I stopnia mieli okazję wykazać się wiedzą i umiejętnościami zdobytymi w szkole. Tematem konkursu były oczywiście słodkości, którymi zazwyczaj raczymy się w Tłuste Czwartki.

Szkolny konkurs kulinarny "Karnawałowe wypieki Tłustego Czwartku" miał na celu kultywowanie i pogłębianie tradycji kulinarnej podczas przygotowywania tradycyjnych wypieków karnawałowych i dać możliwość uczestnikom wykazania się znajomością przygotowania oryginalnych wypieków kuchni polskiej. Do konkursu kulinarnego przystąpiło siedem dwuosobowych zespołów: Małgorzata Ściesińska i Patryk Łodziński - kl. I B/1 (Róże karnawałowe), Emilia Ciak i Monika Piekut - kl. II B (Oponki serowe), Aleksandra Kośmider i Klaudiusz Stachnik - kl. I B/2 (Faworki z serem), Natalia Piekut i Maria Domek - kl. III A (Ptysie kremisie), Natalia Barton i Julia Kosińska - kl. III B (Bunuelos), Natalia Tomaszewska i Filip Kunek - kl. IV B (Oponki z sosem waniliowym i wiśniowym), Wiktoria Demska i Adam Feder - kl. I C (Kolorowe oponki).

Ich zmagania oceniało jury w składzie: Gabriela Krause - Kierownik sekcji ds. Higieny Żywności, żywienia i PU w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sępólnie Krajeńskim, Zofia Świerczewska - były wieloletni nauczyciel przedmiotów zawodowych w CKZiU, Lucyna Borlik - Rada Rodziców CKZiU oraz Angelika Kubera - Rada Rodziców CKZiU. Ocenie jurorów podlegały: kreatywność uczestników, wygląd i aranżacja przygotowanych wypieków, dobór składników, smak i aromat, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, odpowiednie przygotowanie produktów i sprzętu, racjonalne wykorzystanie surowców, higiena i czystość w czasie i po zakończeniu pracy, profesjonalizm pracy oraz czas pracy (na wykonanie zadania uczestnicy mieli 110 minut, przekroczenie tego limitu skutkowało ujemnymi punktami w ogólnej ocenie). Nad przebiegiem konkursu czuwały nauczycielki pracowni gastronomicznej Dorota Głyżewska-Fijas i Natalia Mazur.

O godzinie 10 w szkolnej auli zebrali się zaproszeni goście oraz uczniowie, których na obchodach Dnia Zawodowca powitał dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku Sławomir Kulpiński. Po krótkim wprowadzeniu i przypomnieniu tradycji obchodów, wcześniej Dnia Hotelarza, od teraz Zawodowca, głos zabrała młodzież. Przedstawiciele klas poszczególnych kierunków kształcenia podzielili się wiedzą na temat zawodów, z którymi wiążą swoją przyszłość. W krótkich, humorystycznych scenkach zaprezentowali jak może wyglądać praca logistyka, gastronomika, opowiedzieli o hotelarstwie i informatyce oraz wielu innych zawodach, w jakich kształci więcborskie Centrum.

Po tych prezentacjach rozstrzygnięty został konkurs kulinarny "Karnawałowe wypieki Tłustego Czwartku". Wszystkie przygotowane przez uczniów wypieki były smakowite i pięknie podane. Jurorzy, po degustacji i zsumowaniu punktacji za pozostałe elementy konkurencji ogłosili werdykt. Zwyciężczyniami konkursu zostały przedstawicielki klasy III B Natalia Barton i Julia Kosińska za "Bunuelos", meksykańskie mini pączki, których zjedzenie w karnawale wróży szczęście i dobrobyt. Dziewczyny zaserwowały je z sosem wiśniowym oraz porzeczkowym. Drugie miejsce zajęły Natalia Piekut i Maria Domek z kl. III A za rozpływające się w ustach "Ptysie kremisie" przełożone delikatnym kremem budyniowym i bitą śmietaną, a na trzecim uplasowali się uczniowie klasy I B Małgorzata Ściesińska i Patryk Łodziński z "Karnawałowymi różami" udekorowanymi domową konfiturą i płatkami obsypanymi cukrem pudrem.

 

(E.S)
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© e-krajna.pl | Prawa zastrzeżone