Zamknij

Kulinarna podróż dookoła... chleba

13:33, 18.08.2017 artykuł sponsorowany
Skomentuj Kulinarna podróż dookoła... chleba - artykuł sponsorowany Kulinarna podróż dookoła... chleba - artykuł sponsorowany

Co łączy Polskę z umiejscowioną na Zakaukaziu Gruzją, bajkowymi Indiami oraz słynącą z elegancji Francją? Naturalne, tradycyjnie wypiekane pieczywo, którym zajadają się wszyscy ludzie na całym świecie. Bardzo często stanowi ono fundament naszej diety, zarówno ze względu na łatwość w wytworzeniu go, ale także przez wartości odżywcze oraz smak. Czy polski chleb może konkurować z francuską bagietką czy hinduskim naanem?

Indie

Sezon wakacyjny sprzyja podróżom i odkrywaniu świata, a tym samym poznawaniu nowych smaków. Nasza wyprawa rozpocznie się od Indii, gdzie wypieka się popularne i znane wszystkim miłośnikom kuchni indyjskiej chlebki naan. Chleb taki przygotowywany jest w tradycyjnym piecu zwanym tandoor, gdzie piecze się go dosłownie kilka sekund z jednej strony. Dzięki temu prostemu zabiegowi chleb naan jest chrupiący z wierzchu i miękki w środku. Wypiekany z naturalnych składników oraz w oparciu o tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, stanowi podstawę kuchni indyjskiej jako dodatek do gęstych sosów.

Gruzja

W Gruzji popularne są chleby wypiekane w piecu TONE, który jest podobny budową do pieca tandoor. Na tradycyjny gruziński chleb składa się tylko mąka pszenna, woda, drożdże i sól. Proces wypieku jest niezwykle ciekawy, a także niezmienny od wieków. W piecu o baryłkowatym kształcie wykonanym z szamotowego kamienia przykleja się kawałki ciasta, które odkleja się dopiero, gdy zaczną pęcznieć. Taki chleb ma wyjątkowy, delikatny smak i stanowi idealny dodatek do zup albo mięs. 

Francja

Pieczywo jest szczególnie popularne w Europie. Trudno sobie wyobrazić francuskie śniadanie bez znanej wszystkim doskonale długiej, cienkiej bułki, nazwanej bagietką. Wypiekana z pszennej mąki bułka stanowi idealny dodatek do serów, dżemów oraz innych śniadaniowych produktów. Mit na temat powstania bagietek głosi, że swój specyficzny kształt zawdzięczają piekarzom Napoleona, którzy mieli obowiązek upiec pieczywo o kształcie, który pasowałby do kieszeni mundurów. Ciężko stwierdzić czy to prawda, ale smak, wartości odżywcze oraz popularność bagietek we Francji są już jak najbardziej prawdziwe.

Polska

Łatwo można zauważyć, że wszystkie te wypieki różnią się kształtem i formą od naszego polskiego, dobrze wszystkim znanego chleba. Łączy je zaś umiłowanie tradycji, z którą w parze idą smak oraz trwałość. Tak jak w przypadku chleba wypiekanego w Piekarni Grochola Prawdziwy Chleb, które doskonale wpisuje się w ogólnoświatowy trend pysznego, zdrowego pieczywa, które wypiekane jest w oparciu o tradycyjne receptury. 

- Każdy bochenek naszego chleba jest przygotowany z największą starannością. W przypadku wypieku naszego polskiego, tradycyjnego chleba nie ma mowy o pośpiechu, a do jego pieczenia używamy tylko 3 składników. Sam lubię próbować wypieków z całego świata, ale nieskromnie uważam, że polski chleb jest bezkonkurencyjny – mówi Dariusz Grochola, prezes sieci piekarni Grochola.

 

Więcej informacji: http://www.grochola.eu/ https://www.facebook.com/piekarniaicukierniagrochola/

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%