REKLAMA

W nowym roku rzucę… pieczywo?

11:24, 16.01.2018 | artykuł sponsorowany
REKLAMA
Skomentuj
W nowym roku rzucę? pieczywo?

Wśród planów noworocznych bezapelacyjnie królują te dotyczące zmiany stylu życia na zdrowszy. Na początku stycznia ludzie szturmują siłownie, pojawiają się deklaracje rzucenia palenia oraz przejścia na dietę. Ta ostatnia zaś kojarzy się z eliminacją węglowodanów, a więc drastycznym ograniczeniem jedzenia pieczywa, które uchodzi za tuczące. Czy to naprawdę dobry pomysł?

Pieczywo tuczy?

Wręcz przeciwnie! Okazuje się, że wcale nie trzeba rezygnować z ulubionych kanapek albo pachnących bułeczek na śniadanie! Wystarczy dobrać odpowiedni rodzaj pieczywa oraz zdrowe dodatki. Informację tę potwierdzają dietetycy powołując się na popularną piramidę żywieniową. Zdradzają oni, że produkty zbożowe, a więc przede wszystkim chleb, powinny stanowić główne źródło energii w naszej diecie. Dodatkowo nie można zapominać, że ciemne pieczywo zawiera doskonałe dla naszego organizmu witaminy z grupy B oraz błonnik ułatwiający trawienie. Kiedy przestajemy jeść pachnący chleb lub bułki, obniżamy tym samym zawartość węglowodanów i błonnika organizmie, czego skutkiem mogą być pojawiające się zaparcia.

Bułka dla zdrowia

Dodatkowo chleb pomaga regulować wchłanianie cukrów prostych, dzięki czemu chroni nas przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2 oraz… przed przybieraniem na wadze!

- Naturalny chleb na zakwasie, taki który jedli także nasi ojcowie i dziadkowie stanowi doskonałe źródło błonnika, który usprawnia pracę organizmu. Zjedzenie bułki czy kromki chleba bogatych w węglowodany na śniadanie zapewni energię na cały poranek. Oczywiście trzeba dbać o jakość pieczywa, żeby nie miało w sobie konserwantów oraz polepszaczy, które nie mają wartości odżywczych – zdradza Dariusz Grochola, właściciel sieci piekarni Grochola Prawdziwy Chleb.

Pieczywo na śniadanie?

Najważniejsze więc to nie eliminować węglowodanów z diety, ale spożywać je mądrze, głównie na śniadanie. Z perspektywy dietetyków jest to najważniejszy posiłek dnia, który ma nam zapewnić energię do działań oraz poczucie sytości na długi czas. Dzięki temu pozostaniemy syci i nie będziemy sięgali po różnego rodzaju słodkie przekąski w ciągu dnia. Warto postawić na naturalne składniki, żeby nasze śniadanie było jeszcze zdrowsze. Doskonały będzie na przykład twarożek lub różnego rodzaju warzywa, które sprawią, że nie tylko się najemy na długo, ale także dostarczymy naszemu organizmowi niezbędną dawkę witamin.

– Popieram rzucanie papierosów i alkoholu, ale nie warto odmawiać sobie pachnącej kromki świeżego chleba na śniadanie, który jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny – podsumowuje Dariusz Grochola, właściciel sieci piekarni Grochola Prawdziwy Chleb.

Więcej informacji: http://www.grochola.eu/

https://www.facebook.com/piekarniaicukierniagrochola/

PIEKARNIA GROCHOLA - początki piekarni sięgają 2002 roku, kiedy w małej miejscowości Zamość koło Bydgoszczy powstał pierwszy niewielki obiekt produkcyjny. W 2011 roku zaczęła powstawać sieć sklepów, najpierw w okolicach Bydgoszczy, a później w innych miastach. W roku 2012 dodatkowo została uruchomiona cukiernia. Kolejne lata mijały na doskonaleniu swoich produktów oraz rozwoju sieci sklepów, tak że obecnie sieć piekarni i cukierni Grochola znajduje się w 3 województwach w prawie 40 różnych lokalizacjach.

(artykuł sponsorowany)
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© e-krajna.pl | Prawa zastrzeżone | 2018