Zamknij
REKLAMA

Oto 5 zaskakujących faktów na temat mleczka pszczelego

22:16, 10.08.2018 | artykuł sponsorowany
Skomentuj
Oto 5 zaskakujących faktów na temat mleczka pszczelego

Mleczko pszczele jest naturalną wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych, bo 7-14 dniowych, pszczół robotnic. Mleczko ma kremową konsystencję o pięknym perłowym połysku. Nie posiada zapachu, ale charakterystyczny, gorzki i cierpki smak. Swoim wyglądem przypomina mleko ssaków. Mleczko pszczele pozyskuje się w sezonie letnim, od połowy maja do końca lipca. Z 5 mateczników otrzymuje się około 1 g tej wyjątkowej substancji.

Czy wiesz, że…

Mleczko pszczele wykorzystuje się od czasów starożytnej Grecji. Mieszkańcy Grecji wierzyli, że jest ono składnikiem mitycznej ambrozji, pokarmu bogów. Jako pierwszy znaczenie mleczka pszczelego odkrył Arystoteles, uznał on, że systematyczne spożywanie mleczka pszczelego podnosi zdolności fizyczne i intelektualne pszczół i ludzi. W starożytnym Egipcie z mleczka wykonywano kosmetyki, a w Azji, szczególnie Chinach, stosowano je w medycynie tradycyjnej.

Skąd się bierze mleczko pszczele?

Medycyna tradycyjna od dawna wykorzystuje właściwości mleczka pszczelego, natomiast naukowcy zainteresowali się nim dopiero w latach 60. XX w. Badania i eksperymenty potwierdziły tylko głęboką wiarę w mleczko wszystkich ludowych uzdrowicieli. Miłośników życia pszczół najbardziej zawsze frapowało, dlaczego z jednego rodzaju jaj, po 21 dniach od ich zapłodnienia, powstają pszczoły-robotnice, które nigdy nie uzyskają zdolności dalszej reprodukcji, a po 16 dniach od zapłodnienia, z takiego samego jajeczka, może powstać całkowicie rozwinięta samica zdolna do dalszego znoszenia i zapłodnienia jaj. Wyniki badań potwierdziły, że to właśnie mleczko pszczele decyduje o tak rozłożonych akcentach demograficznych w ulu. Królowe matki karmione są mleczkiem pszczelim przez całe ich życie, natomiast robotnice i trutnie otrzymują mleczko pszczele jedynie przez 3 pierwsze dni ich życia od momentu wyklucia się.

Skład mleczka pszczelego

Mleczko pszczele składa się w 60% z wody, w 12% z cukrów, w 12% z aminokwasów a reszta to lipidy 5% oraz kwasy organiczne, hormony płciowe, sole mineralne i witaminy. Szczegółowa zawartość aminokwasów, witamin i minerałów w mleczku wygląda następująco: witaminy z grupy B, witaminy C, D i E, białka, aminokwasy, kwas deoksyrybonukleinowy, acetylocholina (która w postaci naturalnej występuje tylko w mleczku pszczelim), wapń, miedź, żelazo, fosfor, krzem.

Wyjątkowe właściwości zdrowotne mleczka pszczelego

Wydzielinę gruczołów pszczół, czyli mleczko pszczele, klasyfikuje się jako substancję o szczególnych właściwościach stymulujących układ immunologiczny człowieka do działania, czyli substancję zwiększającą odporność organizmu. Mleczko pszczele jest również naturalnym stymulantem ośrodkowego układu nerwowego za sprawą acetycholiny, jednego z najważniejszych neuroprzekaźników pobudzających. Badania nad mleczkiem pszczelim wykazały również, że suplementacja tą substancją poprawia w wyraźny sposób kondycję całego układu nerwowego. Wynika to ze zdolności mleczka do stymulacji produkcji nowych neuronów w organizmie człowieka oraz kontroli nad procesem różnicowania się komórek macierzystych w ludzkim mózgu. Wykazano również pozytywny wpływ mleczka na funkcjonowanie tak skomplikowanego systemu jakim jest układ pokarmowy. W ostatnim czasie, wykazano również, że mleczko pszczele posiada wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne.

Mleczko pszczele posiada więcej witamin niż miód i pyłek kwiatowy 

Mleczko pszczele, pod względem zawartości w nim witamin jest znacznie bogatsze niż tak spopularyzowany miód czy pyłek kwiatowy. W największych ilościach w mleczku występuje kwas pantotenowy, witamina PP, inozytol, natomiast w mniejszych ilościach występują tam witaminy z grupy B. Warto zwrócić również uwagę na frakcję proteinową mleczka pszczelego, która składa się przede wszystkim z albumin czy globulin i zawiera od 18 do 25 aminokwasów. 10% tej grupy występuje w stanie wolnym co oznacza, że te właśnie aminokwasy charakteryzują się znaczną bioprzyswajalnością. Białko pozyskane z tej substancji posiada wartość odżywczą większą niż białko z mięsa wołowego czy mleka krowiego.

Suplementacja mleczkiem pszczelim

Dzienna dawka mleczka pszczelego powinna średnio wynosić od 500 do 2000 mg. Najlepiej przyjmować je przed śniadaniem lub co najmniej 1 godzinę przed każdym następnym posiłkiem. Najlepszym sposobem suplementacji tą substancją jest umieszczenie świeżego mleczka pszczelego pod językiem i odczekanie aż cała substancja zostanie wchłonięta przez organizm. Suplementację powinno prowadzić się w cyklu 6 do 8 tygodni, które można powtarzać w ciągu jednego roku nie więcej niż 3-4 razy.

(artykuł sponsorowany)

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© e-krajna.pl | Prawa zastrzeżone