Zamknij

Dewary - naczynia niezbędne do pracy z ciekłym azotem

11:42, 27.06.2022 . Aktualizacja: 11:43, 27.06.2022
fot. partnera fot. partnera

Ciekły azot wymaga oczywiście odpowiednich warunków przechowywania i transportu. Niestety nie nadaje się do tego każdy zbiornik. Tymczasem kwestia bezpieczeństwa ma tutaj ogromne znaczenie. Rozwiązaniem są specjalne dewary. Co warto wiedzieć o tych naczyniach? Czym się charakteryzują i jak są zbudowane?

Czym właściwie są dewary?

Ciekły azot ma cenne właściwości, ale musi być właściwie przechowywany. Do tego służą wspomniane dewary. Są to pojemniki o cylindrycznej formie i prostej budowie. Służą do izolowania skroplonego gazu od środowiska zewnętrznego. Pozwalają na zachowanie jego właściwości. 

Dewary wynalezione zostały w roku 1892 przez słynnego szkockiego fizyka i chemika sir Jamesa Dewara i to jemu zawdzięczają swoją nazwę. Składają się z podwójnych ścianek, które rozdziela próżnia techniczna. Powłoki są aluminiowe, bo jest to materiał lekki i słabo przewodzący ciepło. Całość zwieńczona jest u góry korkiem. Naczynia Dewara mają świetne właściwości izolacyjne. 

Dlaczego dewary są niezbędne przy pracy z ciekłym azotem?

Użytkowanie i magazynowanie ciekłego azotu zawsze musi być bezpieczne dla otoczenia. Skroplony azot ma temperaturę około -196 stopni Celsjusza. Bez odpowiedniego zabezpieczenia zamraża metalowe elementy i może uszkodzić ludzkie tkanki. Z tego powodu trzeba na samym starcie zaopatrzyć się w specjalne dewary. Są to specjalne naczynia do transportowania i przechowywania ciekłego gazu. Pozwalają one zresztą wykorzystywać go przez dłuższy czas. 

Bezpieczeństwo to w tym przypadku podstawa. Poza dewarami dobrze jest zaopatrzyć się więc w akcesoria dodatkowe. O czym w tym przypadku mowa? Na pewno przyda się pompka lub lewarek do opróżniania zbiornika. W ten sposób można go wyczyścić, bez ponoszenia żadnego ryzyka. 

W jaki sposób powinny być przechowywane dewary?

Nie wszyscy wiedzą o tym, że kwestia przechowywania dewarów jest ściśle regulowana przez przepisy BHP. Nie mogą one mieć przede wszystkim kontaktu z gazami palnymi czy źródłami ciepła. Miejsca przeznaczone do ich składowania muszą być dobrze wentylowane i w odpowiedni sposób oznaczone. Ciekły azot ma wiele cennych właściwości, ale gdy jest niewłaściwie przechowywany, staje się bardzo niebezpieczny. Z tego powodu magazynować należy go w miejscach suchych i ciemnych. Same dewary muszą stać zawsze pionowo. Poza tym nie należy wykorzystywać ich do magazynowania innych substancji. Powinny być zarezerwowane jedynie do przechowywania skroplonego azotu.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%