Zamknij

Dieta antyhistaminowa - co to takiego, dla kogo przeznaczona i na czym polega?

12:38, 30.06.2022 . Aktualizacja: 12:38, 30.06.2022
fot. partnera fot. partnera

Histamina - co to takiego?

Histamina to hormon, który naturalnie występuje w naszym organizmie. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiada w nim za bezpieczny przebieg wielu reakcji zapalnych i alergicznych, na przykład gojenie się ran czy odpowiedź na ukąszenia owadów. Inne funkcje histaminy to: kontrola częstotliwości uderzeń serca, regulacja ciśnienia krwi, wspomaganie pracy mózgu czy pobudzanie wydzielania kwasu żołądkowego.

Histamina powstaje w naszym organizmie ale jest również dostarczana z pokarmu. Jest to zwłaszcza istotne w przypadku pojawienia się nietolerancji na nią. Wówczas należy zastosować dietę antyhistaminową.

Dieta antyhistaminowa - dla kogo?

Dieta antyhistaminowa jest leczniczą dietą eliminacyjną, zalecaną osobom, które mają stwierdzoną nietolerancję histaminy lub niedobór enzymu diaminooksydazy (DAO). Stosowanie tej diety znacząco ogranicza, nie tylko przykre ale czasami wręcz niebezpieczne dla zdrowia, objawy nietolerancji histaminy, takie jak: trudności z połykaniem, duszność, biegunka, bóle głowy, pokrzywka. arytmia, zaczerwienienie twarzy. Wyeliminowanie produktów zawierających histaminę, znacząco minimalizuje te uciążliwe dla chorych objawy oraz poprawia ich stan zdrowia i samopoczucie. Według szacunków nietolerancja histaminy dotyka 1% populacji i jest coraz częściej diagnozowana.

Co jeść na diecie antyhistaminowej?

Podstawą tej diety jest eliminacja produktów zawierających duże ilość histaminy oraz spożywanie produktów świeżych, nie przetworzonych, nie przechowywanych długo w lodówce. Im dłużej leżą one w lodówce, tym więcej zawierają histaminy.

Trzeba również pamiętać o spożywaniu dostatecznej ilości produktów bogatych w witaminy C i B6 oraz miedź, które wspomagają prawidłową aktywność enzymu DAO. Dieta antyhistaminowa prawidłowo zbilansowana powinna zawierać:

  • kasze: jaglaną, gryczaną,
  • ryż, komosę ryżową,
  • płatki jaglane, siemię lniane,
  • chleb żytni,
  • ryby ale tylko te o jasnym mięsie,
  • mięso: cielęcina, wołowina, królik, indyk,
  • warzywa, z wyjątkiem pomidorów, szpinaku i bakłażana,
  • czarne jagody. borówki, wiśnie,
  • jajka, mleko.

Co należy wykluczyć z diety?

Dieta antyhistaminowa jest dietą leczniczą i eliminacyjną, lista produktów, których nie należy spożywać nie jest krótka. Uważać należy przede wszystkim na dwie grupy produktów, te które zawierają najwięcej histaminy oraz te, które powodują uwalnianie histaminy z komórek lub hamują aktywność enzymu diaminooksydazy.

Najwięcej histaminy zawierają:

  • sery dojrzewające, żółte i pleśniowe,
  • długodojrzewające wędliny,
  • kiszonki,
  • produkty z pszenicy,
  • ryby o ciemnym mięsie, zwłaszcza tuńczyk, makrela czy śledź,
  • owoce morza,
  • bakłażan, szpinak, pomidor,
  • czerwone wino,
  • żywność wysokoprzetworzona.

Powodują uwalnianie histaminy z komórek lub hamowanie aktywności enzymu DAO:

  • truskawki, winogrona, gruszki,
  • kakao, czekolada,
  • orzechy,
  • grzyby,
  • czarna i zielona herbata,
  • banany, ananasy, kiwi,
  • awokado,
  • soja i jej przetwory.

Dieta antyhistaminowa - nie moda, lecz konieczność.

Dieta antyhistaminowa nie jest najłatwiejsza w stosowaniu, ale przestrzeganie jej zaleceń jest niezbędne dla osób z nietolerancją histaminy. Pozwala na życie bez uciążliwych objawów choroby. Należy pamiętać o wykluczeniu produktów zawierających najwięcej histaminy oraz tych, które mogą hamować aktywność enzymu DAO. Najlepiej spożywać produkty świeże, nie przechowywane długo w lodówce oraz nie podgrzewane wielokrotnie.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%