Zamknij

Kierownik restauracji, czyli manager w gastronomii

11:01, 17.05.2020 artykuł sponsorowany

Specjaliści w Polsce zarabiają coraz lepiej i managerowie w różnych branżach, szczególnie IT i e-commerce mogą liczyć na zarobki znacznie powyżej 9 tys. zł brutto. To w końcu oni odpowiedzialni są za sukces danej firmy i zajmują się sprawnym zarządzaniem zespołem, a także szeroko pojętym marketingiem. Często łączą zatem funkcje kierownika i specjalisty do spraw reklamy. Tak jest w przypadku kierownika restauracji.

Kierownik restauracji - jakie są wymagania i na jakie wynagrodzenie można liczyć?

Osoba na stanowisku kierownika restauracji powinna posiadać wykształcenie managerskie. Pożądane zatem będą studia w zakresie zarządzania, a także marketingu. Manager powinien cały czas się dokształcać i uczestniczyć w szkoleniach dotyczących zarządzania zespołem. Kierownik restauracji odpowiada za promocję, zatem obmyśla strategię marketingową. Przede wszystkim powinien organizować imprezy okolicznościowe nie tylko w czasie świąt, czy ważnych wydarzeń w życiu, ale również te związane ze zwyczajami w danym regionie. Kierownik restauracji może zarabiać około 9000 zł brutto. Zatem wynagrodzenie dla wielu osób może być satysfakcjonujące. Zanim jednak zostanie się kierownikiem, zwykle trzeba przejść przez inne szczeble w gastronomii. Zawsze pożądane jest doświadczenie w branży, nawet na niższym stanowisku, gdyż każde doświadczenie może być niezwykle istotne.

Czy warto starać się o stanowisko kierownika/managera restauracji?

Często kierownik utożsamiany jest z szefem restauracji i w wielu lokalach rzeczywiście tak to funkcjonuje. Jednak w przypadku większych sieci restauracji, a także tych, gdzie obroty są na wysokim albo wręcz przeciwnie na niskim poziomie właściciele decyduje się powierzyć obowiązki kierownicze specjalistom. Taki ruch może pomóc na nowo rozkręcić biznes, a osobie na takim stanowisku dać pracę pełną wyzwań.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%