Ważnym wydarzeniem XXII Edycji Konkursu Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów było wręczenie nagrody „Perła 2023” za potrawy regionalne, produkt regionalny i wręczenie „Kluczy Do Polskiej Spiżarni 2023”, nagrody od 2005 roku przyznawanej organizacjom, instytucjom i osobom prywatnym zasłużonym w promocji i wspieraniu rynku produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych.
Uroczyste wręczenie nagród „Perły 2023” rozpoczęło się od przywitania przez organizatorów ministra Krzysztofa Ardanowskiego, którego sala przywitała burzą oklasków, oficjalnych przedstawicieli wielu organizacji i samorządów.
Przed rozpoczęciem wręczania „Pereł 20023” organizatorzy poinformowali o przyznaniu przez Kapitułę przy Towarzystwie im. Hipolita Cegielskiego statuetki „Złotego Hipolita” ministrowi Krzysztofowi Ardanowskiemu za szczególne zasługi dla gospodarki Polski. Aplauz zgromadzonych nie pozostawiał wątpliwości, kto jest dzisiaj niekwestionowanym autorytetem i liderem rolników.
Po uhonorowaniu ministra Ardanowskiego wręczono nagrody „Perły 2023” i pozostałe wyróżnienia. Listę laureatów „Pereł” i produktów regionalnych znajdą Państwo w galerii zdjęć.
„Klucze Do Polskiej Spiżarni” otrzymali:
W czasie uroczystej Gali wystąpił Zespół „Polesie” z Warszawy z koncertem piosenek z folkloru wiejskiego i miejskiego z różnych regionów Polski.
Po zakończeniu Laureaci mieli okazję zaprezentować swoje produkty na degustacji.
Tekst i zdjęcia Andrzej Ossowski
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu e-krajna.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz