Zamknij

Mamma mia! Czyli o prawdziwie włoskich dodatkach na pizzę

14:46, 08.03.2018 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 16:56, 15.03.2018
Skomentuj Mamma mia! Czyli o prawdziwe włoskich dodatkach na pizzę Mamma mia! Czyli o prawdziwe włoskich dodatkach na pizzę

Wśród dań kuchni włoskiej ogromną popularnością cieszy się pizza. Chociaż w wielu pizzeriach serwowane są dania uwzględniające ulubione dodatki Polaków, w niektórych lokalach można zjeść prawdziwie włoski przysmak. Łatwo go rozpoznać po konkretnych produktach. Sprawdź, co powinno znaleźć się na typowej pizzy.

Przeglądając menu pizzerii takich jak Colorado Fordon w Bydgoszczy, można zauważyć szeroki wybór dań. Każdy znajdzie coś dla siebie – nawet w przypadku dość specyficznych preferencji smakowych. Nie brakuje przy tym typowo włoskich dodatków.

Skromna włoska pizza

W przeciwieństwie do polskich wariacji na temat tradycyjnej pizzy ta prawdziwie włoska jest... skromna. Nie uświadczysz na niej kawałków ananasa, kurczaka, ogórków kiszonych, różyczek brokułów czy palety różnych serów. Oryginalnych składników jest zaledwie kilka – im mniej, tym lepiej.

Warto przy tym podkreślić, że im bardziej na południe Włoch, tym pizza bardziej skromna. Znajduje to odzwierciedlenie w historii: miasta leżące na południu Italii zawsze były biedniejsze, a co za tym idzie, nie mogły pozwolić sobie na dodatki takie jak szynka prosciutto.

Nie więcej niż 3 składniki

W menu niejednej polskiej pizzerii łatwo zauważyć bogactwo dodatków. Bardzo popularne wśród Polaków są pizze dające możliwość skomponowania własnego dania z 4-5 dowolnych składników. W przypadku oryginalnej włoskiej pizzy to nie do pomyślenia – tutaj 3składniki to już maksimum.

  • Jeśli ser, to tylko mozzarella

Podstawą każdej pizzy, także tej serwowanej w Colorado Fordon w Bydgoszczy, jest ser. Jako że danie nawiązuje do kuchni włoskiej, musi to być obowiązkowo mozzarella najwyższej jakości.

  • Obowiązkowe zioła

Typowa włoska pizza jest niezwykle aromatyczna. Przyjemny, unoszący się zapach to przede wszystkim zasługa ziół. W przypadku pizzy marinara wykorzystuje się oregano, charakterystyczna dla margherity jest z kolei bazylia.

  • Niezbędne pomidory

Mówisz: pizza – myślisz: pomidory. Ten kluczowy składnik każdej włoskiej pizzy występuje w formie aromatycznego sosu pomidorowego. Uwaga! Sosem smaruje się ciasto i dopiero na nim układa się dodatki. Nie podaje się natomiast dodatkowego sosu pomidorowego (ani tym bardziej czosnkowego!).

Tradycyjna włoska pizza wykorzystuje wyłącznie pomidory San Marzano, które wyróżniają się nie tylko oryginalnym kształtem (są podłużne), ale przede wszystkim doskonałym smakiem. Mają przy tym niewiele pestek.

  • Warzywa

Dodatkiem do prawdziwej włoskiej pizzy są również inne warzywa – składnik typowy m.in. dla dania w wersji romana. W tym przypadku najczęściej wykorzystywana jest cebula, cukinia lub bakłażan czy kapary.

Oryginalna włoska pizza online? To możliwe

Chcesz się przekonać, na czym polega fenomen włoskiej pizzy? Wcale nie musisz spędzać wakacji w Italii – wystarczy, że oryginalne danie zamówisz online. Skorzystaj z pośrednictwa portalu gastronomicznego, wybierz polecany lokal i czekaj na dostawę.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

MikeMike

0 0

W Warszawie jest też restauracja Szkutnia, w której można zamówić pyszną, włoską pizzę. Polecam! 10:38, 26.01.2021

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%