Zamknij

Uwaga! Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

19:03, 16.06.2021 źródło: Główny Inspektorat Sanitarny Aktualizacja: 19:05, 16.06.2021
Skomentuj

Wykrycie bakterii Salmonella z gr. C1 w partii sezamu łuskanego

Zagrożenie:

W próbce sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu – Sezam łuskany HELIO, 200 g
Numer partii: 65112
Data minimalnej trwałości: 09.2022
Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Kraj pochodzenia - Nigeria

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella firma Helio S.A. bezzwłocznie podjęła decyzje o wycofaniu wskazanej partii produktu o czym poinformowała swoich odbiorców.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Informacja przekazana przez firmę Helio S.A.:

Firma Helio S.A. dokłada wszelkich starań aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży.

Zalecenia dla konsumentów:

Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.
 

(źródło: Główny Inspektorat Sanitarny)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%