Zamknij

Konferencja Rolnictwa Ekologicznego w Lubiewie k/Tucholi

01:47, 15.06.2025 Aktualizacja: 01:52, 15.06.2025
Skomentuj Konferencja Rolnictwa Ekologicznego w Lubiewie k/Tucholi - fot. Andrzej Ossowski Konferencja Rolnictwa Ekologicznego w Lubiewie k/Tucholi - fot. Andrzej Ossowski

W czwartek 12 czerwca Kujawsko Pomorski Oddział Doradztwa Rolniczego w Minikowie zorganizował  w Lubiewie Forum Rolnictwa Ekologicznego.

Ekologiczna forma prowadzenia gospodarstw rolnych staje się coraz bardziej popularna na świecie i w Polsce.  Ostatnie dane jakie znalazłem w internecie podają, że w Polsce jest prawie 21 tysięcy gospodarstw, a w województwie kujawsko-pomorskim w 385 gospodarstwach  zdecydowano się na taką formę uprawy ziemi. Zatem nic dziwnego, że oraz częściej organizuje się spotkania i szkolenia wychodzące naprzeciw zapotrzebowaniu ich właścicieli na wiedzę, w tej dość specyficznej, najbardziej zbliżonej do natury   sztuce gospodarowania.

Forum Rolnictwa Ekologicznego w Lubiewie zgromadziło kilkadziesiąt właścicieli takich gospodarstw. Organizacyjnie było podzielone na część składającą się z dwóch wykładów i wizytę w gospodarstwie ekologicznym.

Spotkanie rozpoczęło się od wystąpienia dyr. ODR w Minikowie Łukasza Urbańskiego, który przywitał wszystkich i przedstawił wykładowców. Dalej kontynuowała prowadzenie pani Agnieszka Dobosz-Idzik  Kierownik Działu Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska w ODR Minikowo.

Pierwszym wykładowcą  z tematem „Rolnictwo ekologiczne bez pługa – szansa czy niepowodzenie” był dr Inż. Jerzy Pruchnicki, niezależny ekspert rolniczy z wieloletnim  doświadczeniem w dziedzinie poprawy jakości  gleby współzałożyciel i członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego "ASAP" . W swoim wykładzie poruszył zagadnienia wpływu orki na tworzenie i jakość próchnicy. Warto prześledzić slajdy z jego wykładu. Polecam to  nie tylko rolnikom zainteresowanym poprawą jakości swoich pól, ale także działkowcom, którzy z natury swojej działalności najbardziej są zbliżeni do ekologicznego wykorzystania ziemi. Na jednym ze slajdów jest kod po zeskanowaniu którego można zapoznać się z informacjami o książce z poruszanymi na wykładzie zagadnieniami. Z pracami pana dr inż. Pruchnickiego można też zapoznać się w internecie, gdzie jest wiele filmików z jego wykładami.

Drugi wykład „Dobór właściwego buhaja fundamentem hodowli bydła mięsnego”  poprowadził dr hab. Piotr Wójcik prof. Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach. W swoim wykładzie wskazał na cechy genetyczne odpowiedni ich dobór, obserwowanie zachowań behawioralnych w stadzie w celu kojarzenia odpowiednich osobników, wykorzystanie heterozji dla poprawy jakości bydła mięsnego. Przedstawił też zasady punktacji krów i buhajów w ocenie przydatności hodowlanej, jak też sposoby oceny mięsa przy pomocy różnych narzędzi badawczych.

Po przerwie obiadowej zainteresowani udali się do gospodarstwa ekologicznego Romy i Romana Iwickich, którzy w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne zajęli pierwsze  miejsce w województwie i trzecie  w kraju. Pan Roman podzielił się swoimi doświadczeniami w hodowli bydła. Na terenie gospodarstwa państwa Iwickich  Bartłomiej Piskorski, również rolnik ekologiczny, który  prowadzi w Kołodziejowie (woj. kujawsko-pomorskie)  gospodarstwo na powierzchni 33 ha zaprezentował rodzaje bron,  ich sposób wykorzystania i wpływ na ochronę roślin uprawnych w trakcie zabiegów pielenia. Zaprezentował też nowoczesny, w pełni zautomatyzowany, wyposażony w kamerę zdolną do identyfikacji roślin uprawnych opielacz, idealnie nadający się do upraw ekologicznych, w których obowiązuje zakaz stosowania herbicydów.

Tekst, zdjęcia: Andrzej Ossowski

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%