W czwartek 12 czerwca Kujawsko Pomorski Oddział Doradztwa Rolniczego w Minikowie zorganizował w Lubiewie Forum Rolnictwa Ekologicznego.
Ekologiczna forma prowadzenia gospodarstw rolnych staje się coraz bardziej popularna na świecie i w Polsce. Ostatnie dane jakie znalazłem w internecie podają, że w Polsce jest prawie 21 tysięcy gospodarstw, a w województwie kujawsko-pomorskim w 385 gospodarstwach zdecydowano się na taką formę uprawy ziemi. Zatem nic dziwnego, że oraz częściej organizuje się spotkania i szkolenia wychodzące naprzeciw zapotrzebowaniu ich właścicieli na wiedzę, w tej dość specyficznej, najbardziej zbliżonej do natury sztuce gospodarowania.
Forum Rolnictwa Ekologicznego w Lubiewie zgromadziło kilkadziesiąt właścicieli takich gospodarstw. Organizacyjnie było podzielone na część składającą się z dwóch wykładów i wizytę w gospodarstwie ekologicznym.
Spotkanie rozpoczęło się od wystąpienia dyr. ODR w Minikowie Łukasza Urbańskiego, który przywitał wszystkich i przedstawił wykładowców. Dalej kontynuowała prowadzenie pani Agnieszka Dobosz-Idzik Kierownik Działu Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska w ODR Minikowo.
Pierwszym wykładowcą z tematem „Rolnictwo ekologiczne bez pługa – szansa czy niepowodzenie” był dr Inż. Jerzy Pruchnicki, niezależny ekspert rolniczy z wieloletnim doświadczeniem w dziedzinie poprawy jakości gleby współzałożyciel i członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego "ASAP" . W swoim wykładzie poruszył zagadnienia wpływu orki na tworzenie i jakość próchnicy. Warto prześledzić slajdy z jego wykładu. Polecam to nie tylko rolnikom zainteresowanym poprawą jakości swoich pól, ale także działkowcom, którzy z natury swojej działalności najbardziej są zbliżeni do ekologicznego wykorzystania ziemi. Na jednym ze slajdów jest kod po zeskanowaniu którego można zapoznać się z informacjami o książce z poruszanymi na wykładzie zagadnieniami. Z pracami pana dr inż. Pruchnickiego można też zapoznać się w internecie, gdzie jest wiele filmików z jego wykładami.
Drugi wykład „Dobór właściwego buhaja fundamentem hodowli bydła mięsnego” poprowadził dr hab. Piotr Wójcik prof. Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach. W swoim wykładzie wskazał na cechy genetyczne odpowiedni ich dobór, obserwowanie zachowań behawioralnych w stadzie w celu kojarzenia odpowiednich osobników, wykorzystanie heterozji dla poprawy jakości bydła mięsnego. Przedstawił też zasady punktacji krów i buhajów w ocenie przydatności hodowlanej, jak też sposoby oceny mięsa przy pomocy różnych narzędzi badawczych.
Po przerwie obiadowej zainteresowani udali się do gospodarstwa ekologicznego Romy i Romana Iwickich, którzy w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne zajęli pierwsze miejsce w województwie i trzecie w kraju. Pan Roman podzielił się swoimi doświadczeniami w hodowli bydła. Na terenie gospodarstwa państwa Iwickich Bartłomiej Piskorski, również rolnik ekologiczny, który prowadzi w Kołodziejowie (woj. kujawsko-pomorskie) gospodarstwo na powierzchni 33 ha zaprezentował rodzaje bron, ich sposób wykorzystania i wpływ na ochronę roślin uprawnych w trakcie zabiegów pielenia. Zaprezentował też nowoczesny, w pełni zautomatyzowany, wyposażony w kamerę zdolną do identyfikacji roślin uprawnych opielacz, idealnie nadający się do upraw ekologicznych, w których obowiązuje zakaz stosowania herbicydów.
Tekst, zdjęcia: Andrzej Ossowski
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz