Zamknij
REKLAMA

Konferencja "Ubój na pastwisku - rzeźnie rolnicze"

20:11, 17.01.2022 | Andrzej Ossowski
Skomentuj fot. Andrzej Ossowski
REKLAMA

W Ośrodku Wypoczynkowym „Hartek” w Ostaszewie (Województwo Warmińsko-Mazurskie) Związek Hodowców Polskiego Bydła Czerwonego, z inicjatywy jego prezesa Piotra Rydla zorganizował 14 stycznia 2022 roku konferencję „Ubój na pastwisku - rzeźnie rolnicze”, w której wzięli udział zainteresowani tematem rolnicy z naszego powiatu.

Konferencję rozpoczął rzecznik związku Dariusz Pudełko przedstawiając program i prelegentów.

Robocza część konferencji rozpoczęła się od przedstawienia przez mgr inż. Konrada Wiśniewskiego ras zachowawczych bydła w Polsce i omówienia ich predyspozycji do ekstensywnego systemu hodowli.

Tomasz Jakiel właściciel gospodarstwa „Lubuskie Angusowo”, w którym prowadzi wypas bydła przy zastosowaniu metody „bale grazing” i rolnictwa regeneratywnego opowiedział o swoich doświadczeniach z niekonwencjonalnym, bliskim naturze sposobie wypasu i utrzymania pastwisk. Przekonywał, że metoda, którą prowadzi swoje gospodarstwo jest mniej pracochłonna i tańsza. Dowodem na to może być fakt, że na swoich polach nie stosuje nawozów i innych środków chemicznych. Dodatkową zaletą tego rodzaju hodowli jest pozyskiwanie mięsa najwyższej jakości, co potwierdziły dalsze wystąpienia innych prelegentów

Wpływ metody hodowli i uboju na jakość żywności omówił dr Józef Sadakiewicz, adiunkt na Politechnice Bydgoskiej, ekspert w branży piekarskiej, młynarskiej, prezes i współwłaściciel Instytutu zajmującego się szkoleniem podnoszącym kwalifikacje piekarzy, myśliwych i kucharzy. W swoim wystąpieniu mówił o doświadczeniach restauratorów z wielu krajów, z którymi współpracuje, w poszukiwaniu „starych smaków” i metodach hodowli, które mają decydujący wpływ na jakość produktów spożywczych. Podkreślił jaki wpływ na jakość mięsa ma metoda bezstresowego uboju.

Kolejny gość konferencji, którym była pani prof. dr hab. Beata Kuczyńska z Instytutu Nauk o Zwierzętach SGGW w Warszawie. W swoim wykładzie poruszyła sprawy związane z metodami ekstensywnego chowu zwierząt gospodarskich, ich wpływu na dobrostan i zawartość białka, kwasów Omega, witamin i mikroelementów w mięsie. Podkreśliła jaki ogromny wpływ na jakość mięsa i choroby bydła mają zbilansowane dawki pokarmowe. Wspomniała też o wpływie pasz na emisję gazów cieplarnianych.

Po wystąpieniach wspomnianych gości konferencji przyszedł czas na omówienie zasadniczego tematu konferencji, jakim jest ubój pastwiskowy.

W tej części wystąpili dwaj goście konferencji mgr Inż. Erick Meili ze Szwajcarii, który opowiedział o swojej wieloletniej walce o ubój pastwiskowy w Szwajcarii. Przedstawił też wiele slaidów i filmiki o jego organizacji i przebiegu. Uzasadniał dlaczego ubój pastwiskowy jest lepszy od uboju w rzeźniach. Jest mniej stresujący dla zwierząt, skraca drogę „od gospodarstwa do konsumenta”, a w powiązaniu z mobilnymi rzeźniami i przetwórniami jest tańszy i bardziej przyjazny środowisku. Wspomniał też o aspektach prawnych tego rodzaju uboju. Kolejny gość prof. dr Knut Schmidtke – dyrektor ds. badań i innowacji oraz przewodniczący Rady Wykonawczej Research Institute of Organic Agriculture (FiBL). Prof. Schmidtke jest uznanym autorytetem w dziedzinie rolnictwa ekologicznego i wykładowcą na Uniwersytetach w Szwajcarii, Niemczech, Austrii i Japonii. Obaj przekonywali o korzyściach płynących z ekstensywnego chowu bydła, uboju pastwiskowego i jego wpływu na dobrostan zwierząt i jakość mięsa.

Obaj podkreślali, że warto walczyć o dopuszczenie tego sposobu w Polsce. Erick Meili wspomniał, że przez kilka lat walczył z władzami Szwajcarii o wprowadzenia tego rodzaju rozwiązań. Po latach udało mu się wywalczyć, że nie tylko Szwajcaria, ale też Unia Europejska przyjęła tą metodę jako dopuszczalną na terenie całej Unii.

W dyskusji na koniec spotkania oprócz pytań rolników zabrali głos obecni na sali prawnicy, którzy mówili o trudnościach w staraniach zalegalizowania uboju pastwiskowego w Polsce. Odpowiedzią gości ze Szwajcarii było stwierdzenie: Jesteście w Unii, należą się wam takie same prawa jak wszystkim. Naciskajcie na swój Rząd, prędzej czy później musi się na to zgodzić. Jest demokracja i to rządy mają słuchać ludzi, nie odwrotnie.

Zainteresowanie konferencją ze strony rolników, których przybyła niemalże setka z najbardziej odległych rejonów Polski, wskazuje na potrzebę organizowania takich i podobnych spotkań.

Na zamieszczonych zdjęciach można prześledzić przebieg konferencji i wiele poruszanych tam zagadnień. Zainteresowani mogą też znaleźć ciekawe informacje na stronach internetowych wspomnianych w artykule instytucji i prelegentów. Zainteresowanym hodowlą polecam ciekawą stronę „Lubuskie Angusowo”, a interesującym się zdrową żywnością stronę dra Józefa Sadkiewicza. Myślę też, że wielu rolników z zainteresowaniem zapozna się z działalnością FiBL.

(Andrzej Ossowski)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%