Zamknij
REKLAMA

Czy burgery mogą być zdrowe?

10:23, 08.06.2022 | materiał partnera

Burgery są klasycznymi przekąskami, które zyskują stale na swojej popularności, choć przynależność do fast foodów sprawia, że wiele osób ich unika. Oczywiście, jest to błędna klasyfikacja, ponieważ powinno się je zaliczać do dań typu slow food. Samo przyrządzenie mięsa na burgery wymaga sporo czasu. Dobrą wiadomością jest to, że burgery mogą być częścią zdrowej i zbilansowanej diety, zwłaszcza gdy zastosuje się różne składniki dodatkowe.

Dlaczego burgery postrzegane są jako niezdrowe?

Jednym z powodów, dla których burgery są postrzegane jako niezdrowe jest często zaliczanie ich do fast foodów, które podawane są z frytkami i napojami gazowanymi. Takim daniom brakuje w szczególności składników odżywczych i chociaż dziś może być nieco inaczej to z reguły popularne hamburgery podawane w sieciówkach mają w sobie znikomą ilość warzyw i innych prozdrowotnych produktów. Co więcej, wprowadzenie podwójnych, a nawet potrójnych cheeseburgerów wykracza poza zdrowe wielkości porcji jedzenia. Niektóre badania powiązały również czerwone mięso i tłuszcze nasycone z niektórymi nowotworami i chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i wysoki poziom cholesterolu. Oczywiście nie można mylić standardowych hamburgerów z burgerami, które podawane są w burgerowniach. Te z kolei można jak najbardziej zaliczać do zdrowych i nie powinno się ich traktować jako dania z rodziny fast food, tylko z rodziny slow food.

Dlaczego burgery mogą być dobrym wyborem?

Burgery, które serwuje PasiBus w Szczecinie mogą być naprawdę pożywnym i zdrowym posiłkiem. Ich wartość odżywcza różni się od siebie przede wszystkim ze względu na wielkość porcji i sposób ich spożywania. Mowa tutaj o rodzaju bułki, przypraw, warzyw i sera. Burgery to doskonałe źródło białka, witamin i minerałów takich jak żelazo, witamina B12 czy cynk, które wspomagają układ odpornościowy i syntezę DNA. W zależności od rozmiaru burgera serwowanego w https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/szczecin/, niektóre mogą mieć wyższą zawartość składników odżywczych. Ponadto dla osób, które preferują kuchnię bezmięsną, w menu często znajdują się burgery wegetariańskie. Dodanie bułki do przekąski może dodać węglowodany i błonnik, a także około 150 kalorii, a ser i przyprawy mogą się nieco różnić w zależności od preferencji.

Alternatywa dla burgera z wołowiną

Wraz z biegiem czasu burgery ewoluowały i zaczęły przyjmować różną postać. Dzisiaj można zjeść je z różnym mięsem - nie tylko z wołowiną. Pod względem wartości odżywczych zawartość białka w burgerach z indyka, kurczaka lub łososia jest podobna w porównaniu do burgera wołowego o podobnej wielkości. Dania z indyka i kurczaka są nieco chudsze, natomiast te z łososiem charakteryzują się wyższą zawartością zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3. Wegetariańskie burgery, które zrobione są ze zbóż, fasoli i różnych warzyw mogą mieć nieco mniej białka, w porównaniu z ich odpowiednikami pochodzenia zwierzęcego, ale za to zawierają w sobie więcej błonnika i węglowodanów.

(materiał partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
0%