Włoskie pasty – czy też po prostu makarony – należą do najpopularniejszych dań na świecie. Jednak osobie, która nie urodziła się w tym pięknym kraju, trudno może być połapać się w ich rodzajach czy nazwach. Weźmy na przykład makaron linguine – czy wiesz, jak on wygląda lub jak można go podawać? Jeśli odpowiedziałeś: nie, to nasz dzisiejszy artykuł jest stworzony dla Ciebie! Poznasz w nim dwa szybkie przepisy na naprawdę wyjątkowe dania z linguine.
Linguine to taki rodzaj makaronu, który jest czymś pomiędzy popularnym spaghetti a tagliatelle. Od spaghetti różni się jednak tym, że jest od niego nieco grubszy, a przede wszystkim jakby spłaszczony. Jednocześnie jest także długi, ale i znacznie cieńszy od tagliatelle. Bez wątpienia doskonale nadaje się do przygotowania dań z różnego typu sosami czy dodatkami. Do takich dodatków należy na przykład szpinak z wędzonym łososiem. Do przygotowania tej potrawy potrzebne będą Ci następujące składniki:
– prawdziwy włoski makaron linguine,
– 300 g szpinaku świeżego lub mrożonego,
– 8-9 suszonych pomidorów,
– kawałek łososia wędzonego na ciepło,
– 2-3 ząbki czosnku,
– 1 mała cebula,
– 100 ml śmietanki 30%,
– oliwa,
– 2/3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
– pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Na początku makaron linguine należy ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę i czosnek. Wrzuć do nich szpinak i duś go, aż straci swoją początkową objętość. Dodaj suszone pomidory, śmietankę i przyprawy i wszystko wymieszaj i pogotuj chwilę. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę soli, ale pamiętaj, że suszone pomidory i wędzony łosoś są słone same w sobie, więc ta przyprawa może być tu zbędna. Na koniec na patelnię dodaj pokrojoną rybę oraz makaron i wszystko dokładnie wymieszaj.
Makaron carbonara świetnie sprawdzi się w przypadku osób, które nie chcą lub po prostu nie mają czasu na długie pichcenie we własnej kuchni, ale jednocześnie lubią dobrze zjeść. To szybkie i proste danie, które zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich gości. Do tego przepisu potrzebne będą:
– makaron linguine,
– 50 g wędzonego boczku,
– 100 g startego parmezanu,
– 2 jajka,
– sól i pieprz do smaku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej boczek. W tym czasie jajka należy wymieszać z parmezanem i przyprawami. Mieszankę wlej na patelnię, a potem dodaj ugotowany makaron linguine i ponownie wymieszaj.
Smacznego!