Sery stanowią niezbędny dodatek w niemalże każdej kuchni. Dodawane do potraw, wzbogacają walory smakowe wielu dań. Olbrzymie bogactwo serowych przysmaków na sklepowych półkach sprawia, że niejednej pani domu puszczają wodze fantazji w trakcie przygotowywania posiłku dla swoich najbliższych.
Ser cheddar to niezwykle popularny na całym świecie ser angielski o wyrazistym smaku. Ten wyrób z mleka krowiego zaliczany jest do twardych i dojrzewających serów podpuszczkowych. Występuje w kolorach pomarańczowym, jasnożółtym lub białym. Charakteryzuje się ostrym, orzechowo-kwaskowym smakiem.
W skład tego pysznego sera wchodzi między innymi łatwo przyswajalne białko, pełniące ważną rolę w regeneracji mięśni oraz procesach metabolicznych. W składzie tego znanego sera możemy doszukać się także cennych minerałów. Wapń i fosfor zapewniają odpowiednią kondycję zębom i kościom, natomiast selen odpowiedzialny jest za zwiększenie odporności organizmu. Zawarte w nim witaminy B2, B12 i A wpływają na produkcję krwinek czerwonych, zapobiegając anemii, a także dbają o prawidłową kondycję błon śluzowych, skóry oraz dróg oddechowych. W składzie sera cheddar znajduje się również spermidyna, pełniąca ważną rolę w zapobieganiu marskości wątroby.
Cheddar z powodzeniem wykorzystywany jest jako dodatek w daniach wielu kuchni na całym świecie. Można go dodawać do dań na ciepło, takich jak tost, zapiekanka czy różnego rodzaju dodatki do zup. Z powodzeniem również sprawdza się w daniach na zimno, jako między innymi dodatek do kanapek lub sałatek. Poznaj 3 przykłady zastosowania sera cheddar w kuchni.
Jest idealna i szybka przekąska, gdy spodziewacie się gości. Do stworzenia przepysznych paluszków potrzeba tylko trzech składników:
Składniki te możesz dowolnie przyprawić. Ciasto francuskie rozkładamy na desce, smarujemy roztrzepanym wcześniej jajkiem, a następnie przyprawiamy wedle uznania. Posypujemy ciasto startym serem, kroimy na 2-centymetrowe paski, a następnie zwijamy każdy z nich serem do środka. Wykładamy blaszkę piekarnika papierem do pieczenia i układamy nasze paluszki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, a w międzyczasie paluszki smarujemy jajkiem. Wstawiamy naszą przekąskę na 20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni po 10 minutach.
Zaprezentowane 3 dania z dodatkiem sera cheddar na śniadanie, obiad i podwieczorek staną się hitem w Twoim domu.
Znudziła już Ci się zwykła jajecznica na śniadanie? Marzysz o nietuzinkowej potrawie na rozpoczęcie dnia? Proteinowe placki z serem, szynką i papryką to strzał w dziesiątkę. Najważniejsze składniki tej potrawy ro pełnoziarnista mąka orkiszowa, bogate w składniki odżywcze ekologiczne jajka, ser cheddar, który nada potrawie wyrazistego smaku, oraz pyszna wędlina.
Składniki:
Placki
Ser należy zetrzeć na tarce a paprykę i wędlinę pokroić w drobną kostkę. Mąkę, sodę, jajka, serek wiejski, sól i pieprz należy dokładnie wymieszać w misce. Tak przygotowaną masę smażymy na patelni bez tłuszczu przez 3-4 minuty na każdą ze stron. Placki można podawać ze swoim ulubionym sosem.
Zapiekanka to idealny sposób na szybki obiad. Oto składniki na idealną zapiekankę, którą na długo zapamiętają Twoje kubki smakowe:
Gazetka Dino to Twój przewodnik po wszystkich składnikach na zapiekankę. Makaron i brokuł ugotuj al dente w dwóch osobnych garnkach. W tym samym czasie pokrój łososia w drobną kostkę, a następnie podsmaż go na patelni przez 1-2 minuty, a potem dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowany makaron, mleko, serek kanapkowy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj parmezan oraz cheddar i powtórnie wymieszaj. Na wierzch dodaj mozzarellę wstaw naczynie do uprzednio rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Nastaw na 20 minut, a następnie delektuj się cudownym smakiem potrawy.