Zamknij

Odkryj niesamowity smak sera cheddar. 3 pomysły na jego zastosowanie w kuchni

. + 17:54, 08.02.2023 Aktualizacja: 17:56, 08.02.2023
fot. partnera fot. partnera

Sery stanowią niezbędny dodatek w niemalże każdej kuchni. Dodawane do potraw, wzbogacają walory smakowe wielu dań. Olbrzymie bogactwo serowych przysmaków na sklepowych półkach sprawia, że niejednej pani domu puszczają wodze fantazji w trakcie przygotowywania posiłku dla swoich najbliższych.

Ser cheddar – z czym to się je?

Ser cheddar to niezwykle popularny na całym świecie ser angielski o wyrazistym smaku. Ten wyrób z mleka krowiego zaliczany jest do twardych i dojrzewających serów podpuszczkowych. Występuje w kolorach pomarańczowym, jasnożółtym lub białym. Charakteryzuje się ostrym, orzechowo-kwaskowym smakiem.

W skład tego pysznego sera wchodzi między innymi łatwo przyswajalne białko, pełniące ważną rolę w regeneracji mięśni oraz procesach metabolicznych. W składzie tego znanego sera możemy doszukać się także cennych minerałów. Wapń i fosfor zapewniają odpowiednią kondycję zębom i kościom, natomiast selen odpowiedzialny jest za zwiększenie odporności organizmu. Zawarte w nim witaminy B2, B12 i A wpływają na produkcję krwinek czerwonych, zapobiegając anemii, a także dbają o prawidłową kondycję błon śluzowych, skóry oraz dróg oddechowych. W składzie sera cheddar znajduje się również spermidyna, pełniąca ważną rolę w zapobieganiu marskości wątroby.

Ser cheddar w trzech odsłonach

Cheddar z powodzeniem wykorzystywany jest jako dodatek w daniach wielu kuchni na całym świecie. Można go dodawać do dań na ciepło, takich jak tost, zapiekanka czy różnego rodzaju dodatki do zup. Z powodzeniem również sprawdza się w daniach na zimno, jako między innymi dodatek do kanapek lub sałatek. Poznaj 3 przykłady zastosowania sera cheddar w kuchni.

1. Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Jest idealna i szybka przekąska, gdy spodziewacie się gości. Do stworzenia przepysznych paluszków potrzeba tylko trzech składników:

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 110 g sera cheddar
  • 1 duże jajko

Składniki te możesz dowolnie przyprawić. Ciasto francuskie rozkładamy na desce, smarujemy roztrzepanym wcześniej jajkiem, a następnie przyprawiamy wedle uznania. Posypujemy ciasto startym serem, kroimy na 2-centymetrowe paski, a następnie zwijamy każdy z nich serem do środka. Wykładamy blaszkę piekarnika papierem do pieczenia i układamy nasze paluszki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, a w międzyczasie paluszki smarujemy jajkiem. Wstawiamy naszą przekąskę na 20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni po 10 minutach.

Zaprezentowane 3 dania z dodatkiem sera cheddar na śniadanie, obiad i podwieczorek staną się hitem w Twoim domu.

2. Proteinowe placuszki z serem, szynką i papryką

Znudziła już Ci się zwykła jajecznica na śniadanie? Marzysz o nietuzinkowej potrawie na rozpoczęcie dnia? Proteinowe placki z serem, szynką i papryką to strzał w dziesiątkę. Najważniejsze składniki tej potrawy ro pełnoziarnista mąka orkiszowa, bogate w składniki odżywcze ekologiczne jajka, ser cheddar, który nada potrawie wyrazistego smaku, oraz pyszna wędlina. 

Składniki:

Placki

  • 3 jajka
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 200 g serka wiejskiego
  • 35 g sera cheddar
  • 60 g wędliny
  • 70 g papryki
  • sól i pieprz

Ser należy zetrzeć na tarce a paprykę i wędlinę pokroić w drobną kostkę. Mąkę, sodę, jajka, serek wiejski, sól i pieprz należy dokładnie wymieszać w misce. Tak przygotowaną masę smażymy na patelni bez tłuszczu przez 3-4 minuty na każdą ze stron. Placki można podawać ze swoim ulubionym sosem.

3. Zapiekanka z łososiem i brokułem

Zapiekanka to idealny sposób na szybki obiad. Oto składniki na idealną zapiekankę, którą na długo zapamiętają Twoje kubki smakowe:

  • 400 g brokułu,
  • 400 g fileta z łososia,
  • 350 g makaronu penne,
  • 200 g serka typu Philadelphia,
  • 100 ml mleka,
  • 150 g mozzarelli,
  • 50 g parmezanu,
  • 50 g sera cheddar,
  • sól i pieprz.

Gazetka Dino to Twój przewodnik po wszystkich składnikach na zapiekankę. Makaron i brokuł ugotuj al dente w dwóch osobnych garnkach. W tym samym czasie pokrój łososia w drobną kostkę, a następnie podsmaż go na patelni przez 1-2 minuty, a potem dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowany makaron, mleko, serek kanapkowy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj parmezan oraz cheddar i powtórnie wymieszaj. Na wierzch dodaj mozzarellę wstaw naczynie do uprzednio rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Nastaw na 20 minut, a następnie delektuj się cudownym smakiem potrawy.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%