Smak grzybów doceniany jest przez najwybitniejszych szefów kuchni całego świata. A co jakby posiadać we własnym ogrodzie najwyższej klasy grzyby? Poznaj grzybnie, dzięki którym taki cel będzie łatwy do realizacji.
Grzybnia to plecha, która jest wegetatywną częścią całego ciała grzybów. Można wskazać, że jest swojego rodzaju "korzeniem" dla grzybów. Składa się przede wszystkim z rozgałęzionej strzępki albo kilku strzępek (hyf), które są skupione w jednym miejscu. Tworzą one mikoryzę albo mycelium. To sieć bardzo wielu, cieniutkich nitek. Wyróżnić można wiele funkcji, jakie pełni grzybnia. Przede wszystkim pomaga w pobieraniu wody, pokarmu oraz wielu cennych składników odżywczych dla grzybów- jest niezbędna do ich wzrostu. Dodatkowo grzybnia wspomaga proces oddychania i rozmnażania.
W związku z bardzo dużym zainteresowaniem hodowania własnej grzybni w ogrodzie, wyróżnić można jej wiele ciekawych gatunków grzybów. Warto zaznaczyć, że hodowla grzybów może odbywać się w sposób samorzutny, ale także w sposób kontrolowany. Wystarczy rozpocząć uprawę oraz przesadzanie, by cieszyć się obecnością grzybów w dokładnie wybranym przez siebie miejscu. Wśród najbardziej popularnych propozycji zaliczyć należy grzybnię:
To tylko kilka przykładów. We własnym ogrodzie możemy zająć się hodowlą różnych, ulubionych gatunków grzybów, które staną się wyjątkowym dodatkiem do wielu dań. Dzięki temu bez odwiedzin w lesie będzie można cieszyć się wyjątkowo smakowitymi zbiorami ulubionych grzybów przez wiele lat.
Twardziak jadalny to grzybnia na kołkach. Jest to gatunek grzyba cechujący się dużą zawartością błonnika, białka, minerałów i witamin. Dzięki temu przez wiele osób grzyb nazywany jest eliksirem życia. Cieszy się bardzo dużą popularnością w kuchni azjatyckiej, goszcząc w niezliczonej ilości dań tej części świata. Inną nazwą Twardziaka Jadalnego jest Shiitake.
Wśród wielu dostępnych grzybni bardzo dużą popularnością cieszy się boczniak ostrygowaty. Cechuje się słodkim smakiem oraz owocami w kolorze szarobrązowym i stalowoszarym. Powszechnie wykorzystywany do sosów, a także jako dodatek do wielu potraw. Boczniaki stały się grzybami, które można dziś spotkać w menu renomowanych restauracji na całym świecie. Dodatkowo bocznik wykazuje ciekawe właściwości dla naszego zdrowia- wzmacnia odporność oraz hamuje rozwój nowotworów. Korzystając z gotowych grzybni możemy również hodować inną odmianę- boczniaka cytrynowego. To gatunek o pięknym, jasnożółtym kolorze. Co ciekawe, boczniaki cytrynowe potrafią również obniżyć poziom cukru we krwi, a także korzystnie wpłynąć na poziom cholesterolu.
Na samym początku warto wskazać, że uprawa grzybni jest prosta, odpowiednia nawet dla początkujących hodowców, o ile przestrzega się pewnych kilku zasad. Najczęściej grzybnie sadzi się na drewnie. Należy wybrać świeży pień drzewa liściastego o średnicy około 10- 15 cm. Pień należy zanurzyć w wodzie na około 3 dni, by uzyskać właściwą wilgotność. Po jednodniowym osuszeniu należy wywiercić w pniu otwory, w kilku rzędach, no co 15 cm. W tak przygotowanym podłożu należy umieścić kołek z grzybnią. Zaszczepione miejsce zabezpiecza się folią spożywczą albo woskiem uszczelniającym. Pnie należy umieścić w ciemnym i ciepłym miejscu (20- 30°C). Grzybnia, w zależności od gatunku, będzie kolonizować od 2 do 6 miesięcy. Po tym czasie pień przenosimy na zewnątrz w miejsce osłonięte od wiatru. Pierwsze, gotowe do zebrania grzyby uzyskamy po około 7- 10 dniach.
Marzy Ci się ogród pełen darów, które będziesz mógł wykorzystać na swoim talerzu? Jeśli tak, z całą pewnością warto sięgnąć po grzybnie. Co więcej, możesz uprawiać ją nawet na własnym balkonie albo tarasie.