Zamknij

Orzechy w zdrowej diecie - jak je stosować?

13:57, 15.10.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 13:57, 15.10.2020

Słone orzeszki kojarzą się z przekąską do piwa, a nie zdrową dietą. Na rynku dostępne jest również mnóstwo słodyczy i deserów zawierających orzechy (Snickersy, Mmm'sy itd.). U miłośnika zdrowego jedzenia produkty te nie wzbudzają entuzjazmu, a raczej powodują sceptyczne uniesienie brwi. Jednak dobroczynne właściwości orzechów nie powinny być lekceważone. Zobacz dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

Orzechy – wartościowe czy nie?

Jeśli się odchudzasz i maniakalnie sprawdzasz wartość kaloryczną każdego produktu, po wzięciu do ręki paczki orzechów z pewnością odskoczysz z przerażeniem. W przypadku większości gatunków orzechów, na 100g przypada około 600kcal. Tylko nieznacznie mniej ma 100g czekolady. Jednak wybór między tymi dwoma produktami powinien być oczywisty. Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i białko, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają też korzystnie na pracę mózgu i koncentrację. Powoduje to, że w przeciwieństwie do zbliżonych kalorycznie słodkości, są dużo zdrowsze.

Orzechy jako przekąska

Orzechy korzystnie działają na procesy trawienne i zmniejszają uczucie głodu. Pomagają zwalczyć apetyt na słodycze, więc garstkę nerkowców, migdałów czy orzechów włoskich możesz spożyć zamiast deseru. Taka przekąska sprawi, że wafelek czy babeczka z kremem przestaną za tobą chodzić. Inne ciekawe dietetyczne przekąski znajdziesz tutaj: http://catering5stars.pl/. Pamiętaj, kiedy czujesz głód na diecie, nie męcz się, lecz zwróć uwagę na to czym go zaspakajasz.

Orzechy jako dodatek do dań

Samymi orzechami się nie najesz. Nie mogą one stanowić dania głównego, lecz są świetnym dodatkiem. Możesz zrobić sobie pożywne śniadanie, dodając garść orzechów do owsianki, jogurtu albo zmiksować je z ulubionymi składnikami i przygotować koktajl. Dobrym pomysłem jest też dorzucenie orzechów do sałatki i zabranie ze sobą do pracy. Przygotowaną na obiad rybę lub kurczaka możesz również podać z orzechami, a dla wielbicieli makaronu możesz zaserwować zrobione przez siebie orzechowe pesto do spaghetti. Najlepiej jednak z ilością orzechów nie przesadzaj, by nieumyślnie nie przybrać na wadze.

Które orzechy najzdrowsze?

Wśród orzechów szczególnie warte uwagi są bogate w witaminę E, białko i błonnik migdały, a także pełne zdrowych tłuszczy orzechy włoskie. Najbogatsze w żelazo są za to orzechy nerkowca. Orzechy laskowe i pistacje również będą miały pozytywny wpływ na twoje ciało i umysł. Jeśli nie masz wyraźnych preferencji smakowych w grupie tych orzechów, najlepiej będzie zrobić sobie z nich mieszankę, by cieszyć się całym wachlarzem wartości odżywczych.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%