Zamknij

Jaki nóż do kuchni najlepszy?

20:12, 19.08.2021 materiał partnera Aktualizacja: 20:13, 19.08.2021
Jaki nóż do kuchni najlepszy? - fot. partnera Jaki nóż do kuchni najlepszy? - fot. partnera

Nie sposób wyobrazić sobie wyposażenie kuchni bez zestawu noży kuchennych. Nóż to niezwykle przydatne, wielofunkcyjne narzędzie, które w znacznym stopniu ułatwić może przeróżne czynności wykonywane w kuchni. Bez niego wykonanie niektórych z nich będzie po prostu niemożliwe.

Rodzaje noży kuchennych

 

Mając na myśli nóż, każdy może pomyśleć o trochę innym jego rodzaju. Dlatego, aby uniknąć ewentualnych nieporozumień, warto zapoznać się z kilkoma najważniejszymi typami noży. Należą do nich między innymi takie noże, jak:

  • nóż szefa kuchni – charakteryzuje się on pokaźnym rozmiarem i długim ostrzem, które zwęża się przy końcu. Służy on chociażby do krojenia mięsa, warzyw, czy wszelkiego rodzaju ziół,
  • nóż do chleba – na tle innych noży wyróżnia się on ząbkowanym, długim ostrzem, które bez problemu poradzi sobie nawet z najtwardszymi skórkami. Korzystanie z takiego noża to pewność, że kromki chleba będą równe i nieposzarpane,
  • nóż do mięsa – jest to narzędzie o długim, lecz cienkim ostrzu, które bez większego problemu potnie różnego rodzaju kawałki mięsa,
  • nóż do warzyw i owoców – tego typu nóż dzięki szerokiemu ostrzu nada się nie tylko do krojenia, ale także obierania owoców i warzyw bez konieczności głębokiego wbijania się w skórkę,
  • tasak – jest to sporych rozmiarów nóż wykorzystywany głównie w kuchni wschodniej, azjatyckiej. Stosowanie go wbrew pozorom nie jest takie łatwe, jednak po odpowiednim opanowaniu go przygotowywanie potraw stanie się o niebo łatwiejsze,
  • nóż do filetowania – jeśli na Twoim stole często znajdują się ryby, nóż taki jest stworzony specjalnie dla Ciebie. Dzięki niemu bez większego trudu pokroisz każdą rybę na równiutkie, piękne filety.

Jak więc widać, różnego rodzaju noży jest naprawdę wiele i czasami trudno się w tym wszystkim połapać. Jeśli nie chcesz kupować osobno każdego noża do danej czynności, warto postawić na bardzo ciekawe rozwiązanie, jakim są noże uniwersalne.

Przeznaczenie noża uniwersalnego

 

Ze względu na ich szerokie zastosowanie, noże uniwersalne znajdują się praktycznie w każdym gospodarstwie domowym. Są one równie często wykorzystywane w restauracjach i pubach. Noże uniwersalne można wykorzystać do krojenia praktycznie każdego artykułu spożywczego. Charakteryzują się one ostrym, niezawodnym ostrzem, a korzystanie z nich jest niezwykle komfortowe. Noże takie najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej, która zapewnia im bardzo dobrą wytrzymałość, przez co posłużą Ci przez naprawdę długi czas. Po dłuższym użytkowaniu z noża uniwersalnego warto go naostrzyć domową ostrzałką.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%