16 lipca 2021 roku w Nakle nad Notecią dokonano uroczystego otwarcia Akademii Rozwoju Kulinarnego Szymona Brukwickiego - Ambasadora Kuchni Kujawsko Pomorskiej. W gali uczestniczyli m.in. Rafał Chruścicki – Naczelnik wydziału Rozwoju Wsi w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Lidia Lewandowska – Zastępca Dyrektora Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Tadeusz Sobol – Starosta powiatu nakielskiego wraz z przedstawicielami placówek podległych, reprezentanci władz Miasta i Gminy Nakło nad Notecią, władze Gminy Sadki, Prezes Zarządu Banku Spółdzielczego Sebastian Stożek, przedstawiciele Komendy Hufca ZHP w Nakle nad Notecią oraz Zarząd zaprzyjaźnionej fundacji "Salus Homini" w Nakle nad Notecią.
Chciałbym zaprosić dzisiaj Państwa do miejsca, w którym w szczególności będziemy upajać się Polską Kuchnią. Miejsca, w którym będziemy edukować młodych Adeptów Sztuki Kulinarnej oraz, w którym będziemy przekazywać miłość do tradycji nauczając kulinarnego patriotyzmu. – witał przybyłych gości mistrz kuchni polskiej Szymon Brukwicki podkreślając jednocześnie - Bo czy znacie Państwo bardziej majestatyczną Kuchnię w swym bogactwie smaków od kuchni polskiej?
Oczywiście, że pod tym względem, jako Polacy nie mamy sobie równych, dlatego w tej Akademii będziemy szczególnie nasze kulinarne dziedzictwo doceniać.
Podczas spotkania odbył się również bardzo interesujący wykład pn. "Odświętna Kuchnia Krajny", prowadzony przez Kustosz Muzeum Ziemi Krajeńskiej Annę Sergott, która zaczarowała zebranych i przeniosła do przeszłości. Do ucha natomiast przygrywał zespół ludowy Marka Grabskiego z Torunia. Szymon Brukwicki opowiedział zgromadzonym jak narodziło się w nim uczucie miłości do kuchni oraz jaką rolę w jego edukacji odegrał dziadek Ś.P. Kuchmistrz hm. Stanisław Brukwicki, którego obraz wraz z harcerskim Krzyżem znajduje się w tym kulinarnym warsztacie.
W tej pracowni będę szkolił młodych ambasadorów kuchni kujawsko- pomorskiej zwracając uwagę na bogactwo kuchni polskiej, które pozwala na poznawanie smaków według klucza różnorodnych produktów, kierując uwagę smakoszy na odkrywanie kulinarnych światów mięsiwa, ryb, kasz, wypieków, owoców, warzyw, piwa czy wina. Poruszymy zagadnienia:
- Jak można wspólnie można przygotować zdrowy posiłek.
- Jak organizować czas i pracę w kuchni.
- Jak w skuteczny sposób zaangażować domowników do przygotowywania potraw.
- Co robić, żeby przygotowywane dania nie były tylko smaczne, ale i zdrowe i pożywne.
W naszej Akademii będą prowadzone warsztaty dla każdego pod względem stopnia zaawansowania, czyli od zupełnego laika do kursów zawodowych. – tłumaczył Szef Kuchni Szymon Brukwicki
Poświęcenia Akademii Rozwoju Kulinarnego dokonał ksiądz Andrzej Bartkowski- wikariusz z parafii p.w. Św. Stanisława w Nakle nad Notecią. Następnie wszyscy udali się na poczęstunek.
tekst: Patrycja Górniak
zdjęcia: Robert Koniec/kcynia.info
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu e-krajna.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz