Zamknij

Pyszne ciasto Delicja

17:33, 29.08.2022 . Aktualizacja: 17:34, 29.08.2022
fot. partnera fot. partnera

Biszkopty z galaretką – prawdziwe delicje. Można zajadać je w nieskończoność, przede wszystkim jednak w niedzielne popołudnia, gdy zawita do nas rodzina. A może tak zamiast biszkoptów postawić przed gośćmi pyszne ciasto? Poznaj przepis na te delicje!

Czego potrzebujesz do ciasta Delicja?

Ciasto Delicja nie jest najprostszym wypiekiem do zrobienia, jednak nie zniechęcaj się – z pewnością doskonale sobie z nim poradzisz. Potrzebujesz na nie około dwóch i pół godziny, a także całkiem długiej listy składników. Co jest niezbędne do przygotowania ciasta?

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 170 gramów cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 jajek
  • 30 gramów kakao

To składniki potrzebne do tego, by przygotować spód. A przecież to nie wszystko. Musisz mieć jeszcze drugie ciasto i galaretkę. Zrobisz je z tych składników.

  • 4 jajka
  • 375 gramów mąki pszennej
  • 85 gramów cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kostka masła
  • Pół litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 30 gramów cukru
  • Opakowanie galaretki, na przykład pomarańczowej
  • Tabliczka czekolady gorzkiej
  • 100 mililitrów kremówki

Uff, trochę się tego uzbierało. Czas zakasać rękawy i zabrać się za robienie ciasta.

Jak zrobić ciasto Delicja?

Zacznij od wsypania mąki, proszku do pieczenia i kakao do miski. Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek – białka ubij na sztywno powoli dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Na sam koniec, gdy masa będzie gładka, dosypuj mieszankę mąki, kakao i proszku do pieczenia. To Twój spód, baza ciasta. Piecz ciasto w prostokątnej foremce przez 35 minut. Piekarnik musisz nagrzać do 170 stopni. W tym czasie przygotuj zrób drugie ciasto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, oddziel białka od żółtek – odstaw obie miski. Białka ubij, a następnie postępuj tak, jak w przypadku pierwszego ciasta, dodając powoli kolejne składniki do białka. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 25 minut. Gdy ciasta będą gotowe, zostaw je do ostygnięcia. Ciemne ciasto przekrój wzdłuż.

Czas zrobić masę budyniową – w 100 mililitrach mleka rozpuść budynie. W garnku zagotuj pozostałą ilość mleka, a następnie wlej do niego mleko z budyniem. Mieszaj energicznie, by budyń był jednolity. Odstaw do ostudzenia. W tym czasie ubij masło z cukrem i ucieraj tak długo, aż konsystencja będzie kremowa. Po łyżeczce dodawaj budyń, ciągle mieszając.

Teraz galaretka! Wystarczy przygotować ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

Już prawie kończymy – możesz zacząć składać ciasto. Jeden z ciemnych placków posmaruj masą budyniową i połóż na nim jasny biszkopt. Następnie zalej go stężałą galaretką i włóż do lodówki na godzinę. Wyjmij ciasto z lodówki, posmaruj kolejną warstwą budyniu i przykryj ciemnym biszkoptem. W rondlu rozpuść czekoladę ze śmietanką i polej nią wierzch. Ciasto znów włóż do lodówki.

To nie było proste! Ale jaką będziesz mieć satysfakcję, gdy ciasto wyjdzie idealne. Palce lizać, prawdziwe delicje.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%