Biszkopty z galaretką – prawdziwe delicje. Można zajadać je w nieskończoność, przede wszystkim jednak w niedzielne popołudnia, gdy zawita do nas rodzina. A może tak zamiast biszkoptów postawić przed gośćmi pyszne ciasto? Poznaj przepis na te delicje!
Ciasto Delicja nie jest najprostszym wypiekiem do zrobienia, jednak nie zniechęcaj się – z pewnością doskonale sobie z nim poradzisz. Potrzebujesz na nie około dwóch i pół godziny, a także całkiem długiej listy składników. Co jest niezbędne do przygotowania ciasta?
To składniki potrzebne do tego, by przygotować spód. A przecież to nie wszystko. Musisz mieć jeszcze drugie ciasto i galaretkę. Zrobisz je z tych składników.
Uff, trochę się tego uzbierało. Czas zakasać rękawy i zabrać się za robienie ciasta.
Zacznij od wsypania mąki, proszku do pieczenia i kakao do miski. Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek – białka ubij na sztywno powoli dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Na sam koniec, gdy masa będzie gładka, dosypuj mieszankę mąki, kakao i proszku do pieczenia. To Twój spód, baza ciasta. Piecz ciasto w prostokątnej foremce przez 35 minut. Piekarnik musisz nagrzać do 170 stopni. W tym czasie przygotuj zrób drugie ciasto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, oddziel białka od żółtek – odstaw obie miski. Białka ubij, a następnie postępuj tak, jak w przypadku pierwszego ciasta, dodając powoli kolejne składniki do białka. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 25 minut. Gdy ciasta będą gotowe, zostaw je do ostygnięcia. Ciemne ciasto przekrój wzdłuż.
Czas zrobić masę budyniową – w 100 mililitrach mleka rozpuść budynie. W garnku zagotuj pozostałą ilość mleka, a następnie wlej do niego mleko z budyniem. Mieszaj energicznie, by budyń był jednolity. Odstaw do ostudzenia. W tym czasie ubij masło z cukrem i ucieraj tak długo, aż konsystencja będzie kremowa. Po łyżeczce dodawaj budyń, ciągle mieszając.
Teraz galaretka! Wystarczy przygotować ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Już prawie kończymy – możesz zacząć składać ciasto. Jeden z ciemnych placków posmaruj masą budyniową i połóż na nim jasny biszkopt. Następnie zalej go stężałą galaretką i włóż do lodówki na godzinę. Wyjmij ciasto z lodówki, posmaruj kolejną warstwą budyniu i przykryj ciemnym biszkoptem. W rondlu rozpuść czekoladę ze śmietanką i polej nią wierzch. Ciasto znów włóż do lodówki.
To nie było proste! Ale jaką będziesz mieć satysfakcję, gdy ciasto wyjdzie idealne. Palce lizać, prawdziwe delicje.