Jest jedną z najbardziej zaraźliwych chorób zwierząt parzystokopytnych gospodarskich, do których należą bydło, owce, kozy, świnie jak i dzikich jelenie, sarny, dziki.
Choroba ta obecnie uważana jest za najgroźniejszą chorobę zwierząt dlatego, że jest zakaźna jednocześnie dla kilku gatunków zwierząt, a jej wystąpienie blokuje handel światowy zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego oraz powoduje bardzo duże straty ekonomiczne dla kraju, w którym została stwierdzona.
Jest to choroba wirusowa, której zakaźność wynika z bardzo długiej przeżywalności czynnika zakaźnego (wirusa) w środowisku.
Wirus zachowuje zjadliwość przez długi czas w temperaturze już 4°C i w pH obojętnym. Niskie temperatury poniżej 0°C konserwują wirus pryszczycy. W miejscach zaciemnionych o wysokiej wilgotności i niskiej temperaturze wirus długo zachowuje zjadliwość.
Prowadzone badania naukowe wykazują, że w środowisku wirus może przetrwać:
Dlatego niezwykle ważne jest stosowanie zasad bioasekuracji czyli biologicznej ochrony gospodarstw, w których utrzymywane są zwierzęta wrażliwe na chorobę, z którymi można zapoznać się w materiałach informacyjnych – ulotkach, plakatach dostępnych w Starostwie Powiatowym w Sępólnie Krajeńskim, Urzędach Miast i Gmin z terenu powiatu, BP ARiMR, PZ Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Powiatowym Inspektoracie Weterynarii oraz na stronach internetowych w/w instytucji.
Transmisja wirusa następuje nie tylko poprzez kontakt zwierząt zakażonych ze zdrowymi ale także poprzez paszę, słomę, pastwisko, produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, mleko), w których wirus może przetrwać wiele miesięcy oraz bardzo groźny czynnik jakim jest droga powietrzna.
Przenoszenie się choroby z wiatrem nad lądem odbywa się najczęściej na odległość do 10 kilometrów.
Istnieje ryzyko transmisji wirusa z wiatrem i zakażenia zwierząt oddalonych od ogniska choroby, pomiędzy którymi nie doszło do bezpośredniego kontaktu.
Świnie przez drogi oddechowe wydalają duże ilości wirusa wraz z powietrzem, bydło natomiast jest bardzo wrażliwe na zakażenie tą drogą, aspirując zakażony aerozol. Dlatego często występującym sposobem rozprzestrzeniania choroby, jest przenoszenie się wirusa z trzody chlewnej na bydło drogą aerogenną.
Każde podejrzenie pryszczycy należy niezwłocznie zgłosić służbom weterynaryjnym. Powiadomienie jest obowiązkowe i ma zasadnicze znaczenie dla szybkiego zdiagnozowania choroby i zahamowania jej dalszego rozprzestrzeniania.
Powiatowy Lekarz Weterynarii - Małgorzata Majewska
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz