Zamknij

Andrób z Suchoraczka w elitarnym gronie producentów zdrowej żywności i restauracji

22:25, 10.11.2021 . Aktualizacja: 22:55, 10.11.2021
Skomentuj fot. Filip Kalkowski fot. Filip Kalkowski

Wczoraj (9 listopada) do elitarnego grona producentów zdrowej żywności i restauracji serwujących najlepsze potrawy i dania w naszym regionie dołączyło osiem nowych firm. Uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze odbywa się w Ostromecku z udziałem wicemarszałka województwa Zbigniewa Sosnowskiego. Od stycznia 2012 roku Kujawsko-Pomorskie jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. 

Nasza regionalna sieć Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza sukcesywnie powiększa się, dołączyło do niej 8 nowych podmiotów. Aktualnie zrzesza 85 członków, którzy czerpią z lokalnej tradycji. Właścicielem znaku „Dziedzictwo Kulinarne – Kujawy i Pomorze” jest marszałek województwa i to on nadaje certyfikaty oraz prawo do posługiwania się znakiem.

Nowi członkowie regionalnej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujawy i Pomorze to:

  • Przedsiębiorstwo Wielobranżowe produkujące wyroby mięsne „Andrób”, Roman Olszewski, Suchorączek (powiat sępoleński)
  • Restaurators Sp. z o.o., Pierogarnia Stary Młyn, Pierogarnia Stary Toruń, Toruń
  • Sklep z wyrobami ziołowymi „Na Zdrowie” S.C. Aneta, Adam Krysiak, Inowrocław
  • Firma Cateringowa „Restauracja Polska”, Włocławek
  • Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy, Zespół Pałacowo-Parkowy w Ostromecku, Ostromecko (powiat bydgoski)
  • Unia Sp. z o.o. Hanza Pałac, Rulewo (powiat świecki) 
  • Altegradius Artur Pesta Restauracja Starówka, Brodnica
  • Altegradius Artur Pesta lodziarnia kawiarnia  „Czarna Malina”, Brodnica

 
W trakcie ceremonii wręczenia certyfikatów nowi członkowie mieli okazję zaprezentować swoją działalność. Uczestnicy spotkania wzięli też udział w wykładach poświęconych żywieniu oraz zwiedzaniu Zespołu Pałacowo-Parkowego w Ostromecku.

- Wykorzystywanie regionalnych produktów i receptur pozwala ocalić od zapomnienia, to co decyduje o naszej odrębności i wyjątkowości. Zapraszam do podróży szlakiem kujawsko-pomorskich specjałów i mam nadzieję, że lista podmiotów wyróżnionych znakiem sieci regionalnej będzie się stale powiększać – zachęca marszałek Piotr Całbecki.

fot. Filip Kalkowski

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

ATEMATEM

0 0

W SZPITALCH PACJNCI GŁODUJĄ I UMIERAJĄ ,,,ŻYWNOŚĆ JEST POTRZEBNA DO ,,LECZNIA ,,skutecznie leczy ,nie podlega przepisom o lekach ,tylko musi być badana przez weterynarza ,,, za 1 pacjenta akademie płacą 1 milion ero w całości ,, POTRZEBNE PRODUKTY (bogate w unikalne substancje i witaminy ) ; wołowina ,cielęcina ,wieprzowina ,drób , ryby , olej rzepakowy ( złoto północy ) , kasze , ziemniaki , pieczywa i ,warzywa ,, owoce , ( stare gatunki ),,, jabłka późne ,, wiśnia , truskawka , , produkty pszczele i inne ,1 miliard ero leży u ministra rolnictwa to na przedstawienie wyników na sympozjum ,, najpierw bezwłady centralne ,,,suplementy ich nie działają ,,,bilony zarezerwowane
10:29, 27.11.2021

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%