Zamknij
REKLAMA

Nasza kuchnia: Żołądki z gęsi w sosie własnym z czosnkowym, aromatycznym puree ziemniaczanym

17:30, 12.11.2020 | E.S
Skomentuj Nasza kuchnia: Żołądki z gęsi w sosie własnym z czosnkowym, aromatycznym puree ziemniaczanym
REKLAMA

Listopad to czas świętowania niepodległości naszej pięknej Ojczyzny, a w kulinarnym świecie ten dzień celebrujemy poprzez serwowanie dań z gęsiny. W całym tym miesiącu w polskich domach, jak i restauracjach na stole króluje Gęś jako Arystokratka wśród jesiennego menu.

W tym trudnym dla nas czasie, gdy nie możemy wspólnie świętować zachęcam do przygotowania wytwornych dań z gęsiny. W tym filmie proponuję Państwu przygotowanie takiego jednego dania wspólnie ze mną. Proponuję Państwu Żołądki z gęsi w sosie własnym podane z ziemniaczanym puree, które zostało ubogacone przeze mnie zrumienionym czosnkiem na słoninie w towarzystwie świeżego tymianku. Danie to jest proste, a zarazem wykwintne. Myślę, że  klarownie omówiłem w tym odcinku sposób przygotowania tego posiłku. Życzę powodzenia.

SKŁADNIKI:

Żołądki w sosie własnym:

  • 1 kg żołądków gęsich
  • 2 szt. jabłka
  • 2 szt. cebuli
  • 100 g masła
  • 150 ml czerwonego wina
  • 50 ml sosu sojowo - grzybowego
  • majeranek świeży listki z 2-3 gałązek lub suszony 1 łyżeczka
  • cząber suszony 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku

Puree:

  • 1kg ziemniaków
  • 100 g słoniny
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka tymianku (same listki)
  • sól do ziemniaków  

https://www.facebook.com/brukwickiszymon

https://www.instagram.com/szymonbrukwicki/

Szymon Brukwicki - Masterclass Chef

(E.S)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (1)

OlaOla

0 1

Uwielbiam. 21:42, 12.11.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
0%