Zamknij
,
Jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach inicjatywy "Wybieram lokalne", na stołach w polskich domach króluje w Wielkanoc sałatka jarzynowa (58,1 proc. wskazań) oraz żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem (51,6 proc.). W czasie świąt popularna jest także zupa chrzanowa, nazywana chrzanówką lub krzonówką.
,
Przed nami już ostatnie przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. W tym roku w szczególności nie zapominajmy o tradycjach kulinarnych. To właśnie dzięki smakom i zapachom możemy poczuć ten wspaniały klimat świąt. W tym odcinku Wigilijna Zupa Grzybowa w moim tradycyjnym, a zarazem postnym (wegetariańskim) wykonaniu. Zapraszam do wspólnego gotowania.
1
,
Od dawien dawna Gęś należy do bardziej wykwintnych dań w większości kuchni świata. Jej szlachetność i wynikający z niej smak są odzwierciedleniem są odzwierciedleniem rangi dnia święta, w którym się ją przyrządza. Przyrządzenie jej nie jest trudne, ale wymaga jednak zaangażowania w kulinarne poczynania i dobór kompozycji smakowo - zapachowych.
1
,
Listopad to czas świętowania niepodległości naszej pięknej Ojczyzny, a w kulinarnym świecie ten dzień celebrujemy poprzez serwowanie dań z gęsiny. W całym tym miesiącu w polskich domach, jak i restauracjach na stole króluje Gęś jako Arystokratka wśród jesiennego menu.
,
Tradycyjnie ostatni tegoroczny Hubertus na Krajnie odbył się w sobotę w Wituni. Gospodarzami byli państwo Wojciechowscy, właściciele Stajni Witunia.
1
,
W niedzielę 11 czerwca ulicami Bydgoszczy, tak jak ulicami wielu innych miast Polski, przeszedł VI już „Marsz dla życia”.
,
W sobotę 10 grudnia Koło Gospodyń Wiejskich oraz Ochotnicza Straż Pożarna z Jastrzębca zorganizowały w świetlicy wiejskiej w Jastrzębcu spotkanie wigilijne, w którym wzięli udział strażacy i członkinie KGW z rodzinami a także zaproszeni goście.